ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων του Χάνδακα ήταν ανέκαθεν πολύ ανεπτυγμένο αλλά την περίοδο της Βενετοκρατίας ήταν ακόμη περισσότερο.Οι ενετοκρατούμενοι Κρητικοί αντιστάθηκαν στις προσπάθειες των Καθολικών να τους προσηλυτίσουν στο δόγμα τους. Η Ορθόδοξη θρησκεία έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της εθνικής συνοχής και συνείδησης των κατοίκων. Γι' αυτό την περίοδο εκείνη χτίστηκαν πάρα πολλοί ναοί. Υπήρχαν, μέσα στον περίβολο των τειχών, 113 ορθόδοξες εκκλησίες, ενώ καθολικές ήταν μόνο 16. Ίσως δεν υπάρχει άλλη πόλη της εποχής εκείνης, με ανάλογο πληθυσμό, που να έχει τόσους ναούς.

Ελάχιστες από τις εκκλησίες αυτής της περιόδου σώζονται σήμερα σε ικανοποιητική κατάσταση ή σχεδόν ολόκληρες. Αρκετές σώζονται τμηματικά μέσα σε σύγχρονες κατασκευές. Άλλες είχαν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς που είχαν πλήξει την πόλη αλλά και από την εικοσιπεντάχρονη πολιορκία του Χάνδακα. Όλες σχεδόν, κατά την Τουρκοκρατία, μετατράπηκαν σε τζαμιά, τεκέδες ή χαμάμ, ενώ με την απελευθέρωση πουλήθηκαν ως ανταλλάξιμα οικόπεδα σε ιδιώτες και χάθηκαν τα ίχνη τους. Ως εκκλησίες παρέμειναν μονάχα αυτές που υπαγόταν σε διάφορες ενορίες της πόλης και λειτούργησαν ξανά.

Σήμερα ξέρουμε τη θέση και την ονομασία της καθεμιάς από το χάρτη του Ελβετού στρατιωτικού Hans Rudolf Werdmuller που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Ζυρίχης.

Οι σπουδαιότερες εκκλησίες της περιόδου εκείνης ήταν:

Ο χάρτης του Ελβετού στρατιωτικού Werdmuller.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ