|
|
3ο ΘΕΜΑ: Όξινος και βασικός χαρακτήρας
Πειράματα
1. Ο χυμός του λεμονιού "βάφει"
2. Ένα απλό πείραμα ΅ε ξύδι και κιμωλία
3. Ανακαλύψτε τους φυσικούς δείκτες των λαχανικών
|
|
Πείραμα 3: Ανακαλύψτε τους φυσικούς δείκτες των λαχανικών
Υλικά: Ένα κόκκινο λάχανο, ένα μπρίκι ή κατσαρόλα, ξύδι, σόδα φαγητού ή μπέικινγκ-πάουντερ, δύο ποτήρια.
Εκτέλεση: Κόβουμε μερικά κομμάτια από το κόκκινο λάχανο (κρά΅βη) και τα βράζουμε για πέντε δέκα λεπτά. Στη συνέχεια αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν αδειάζουμε ΅όνο το κόκκινο ζουμί τους σε δύο ποτήρια. Στο ένα προσθέτουμε λίγο ξύδι οπότε παίρνει ένα ροζ χρώμα, ενώ στο άλλο προσθέτουμε λίγο ΅πέικινκγ-πάουντερ και το χρώμα του γίνεται πράσινο.
Συμπεραίνουμε : Πολλά λαχανικά ή φρούτα περιέχουν δείκτες δηλαδή ουσίες που αλλάζουν χρώμα σε βασικό ή όξινο περιβάλλον.
|
|