ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Πανασός είναι χωριό που μαζί με τη Γέργερη, τη Νύβριτο και τους οικισμούς Μετόχια και Απομαρμά, αποτελεί το Δήμο Ρούβα. Βρίσκεται στην επαρχία Καινουργίου του νομού Ηρακλείου και απέχει από το Ηράκλειο 35 χιλιόμετρα, στο δρόμο προς Ζαρό.΄Εχει 379 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 1981) και υψόμετρο 450 μέτρα.

Η ευρύτερη περιφέρειά του δημιουργεί ένα λεκανοπέδιο με διέξοδο μόνο προς το νότο, ενώ στις άλλες πλευρές του ορίζοντα υψώνονται λόφοι (βόρεια και ανατολικά) και στα δυτικά αρχίζουν τα βουνά της ρίζας του Ψηλορείτη. Γι' αυτό λέγεται και χωριό της Απάνω Ρίζας.

Έχει έκταση 7 τ.χμ. Το έδαφος είναι ημιορεινό και καλύπτεται από 4800 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, 1900 στρέμματα βοσκότοπων. Επίσης τα κτίσματα του χωριού καλύπτουν 300 στρέμματα.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με αγροτικές εργασίες με κυριότερα προϊόντα παραγωγής το λάδι και τη σταφίδα.Τα νερά που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των χωραφιών είναι επιφανειακά (πηγές και πηγάδια).

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πανασός τις δυο τελευταίες δεκαετίες είναι η μετεγκατάσταση των νέων στην πόλη, κυρίως του Ηρακλείου.

Εκκλησιαστικά αποτελεί μια Ενορία, διατηρεί Γεωργικό Συνεταιρισμό και έχει δημιουργήσει Πολιτιστικό Σύλλογο (1982). Με ευθύνη του κάθε χρόνο διοργανώνεται το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουνίου η Γιορτή Κερασιού. Το 1983 έγινε για πρώτη φορά και συνεχίζει ανελλιπώς. Παράλληλες εκδηλώσεις, έκθεση λαϊκής τέχνης, αγροτικών εργαλείων, βιβλίου και άλλες οργανώνονται στα πλαίσια της γιορτής. Η Γιορτή Κερασιού έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων και προπαντός των νέων που προσπαθούν κάθε χρόνο να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Το σχολείο έχει κλείσει (30-11-1999) μετά από 78 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Ανατολικά του χωριού υπάρχει το σπήλαιο των Μποροθιανών, που μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο.

Το 1999 ανεγέρθηκε ηρώο πεσόντων προς τιμή των νεκρών που έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Σε απόσταση 2000 μ. ανατολικά του χωριού υπάρχει η θειούχος πηγή Βρωμολίμνη. Το νερό της διοχετευόταν παλιά με υδραγωγείο και σύμφωνα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία σώζονταν ίχνη του στη θέση "Λούτρα" που μάλλον υπήρχαν εγκαταστάσεις λουτρών.

Νοτιοανατολικά του Πανασού, στη θέση "Λενικά" υπάρχουν λείψανα αρχαίων κτιρίων, που όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για ποια πόλη της αρχαιότητας πρόκειται.