ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1866

Στην επανάσταση του 1866 ο Πανασός παίρνει ενεργό μέρος και συμμετέχει στην αντίσταση και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου όπου αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μιχαήλ Πεπονάκης 22 ετών. Σε μάχη επίσης στο Κανλί Καστέλι σκοτώθηκε ο Γεώργιος Ζυνάκης που φέρεται ως Πανασανός.

Οι κάτοικοι του χωριού το εγκαταλείπουν και για αρκετό καιρό εγκαθίστανται στο δάσος του Ρούβα φοβούμενοι για τις ζωές των οικογενειών τους.

Το χωριό γνωρίζει επίσης τα αντίποινα και τη θηριωδία του εχθρού μετά τη μάχη της Γέργερης στις 13 Ιουνίου 1867, που ο στρατός του Ρεσίτ Πασά και του Αλή Σαρχός είχαν βαριές απώλειες.

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε ως έχει, μέρος κώδικα των τουρκικών αρχείων σε έρευνα της Κατίνας Τσατσαρωνάκη που αναφέρεται στον Πανασό.

Χ ω ρ ί ο ν Π α ν α σ ό ς

Τας 25 οικίας και τα δύο ελαιοτριβεία κατέκαυσαν ολοτελώς. Τας εκκλησίας “ Παναγίας και Ιησού Χριστού” βεβηλώσαντες έκαυσαν διακόσια περίπου ελαιόδεντρα, 100 στρέμματα αμπελώνας και διάφορα οπωροφόρα δέντρα ως και τα σπαρτά θερισμένα και μη, και 100 κυψέλια μελίσσας κατέκαυσαν και απετέφρωσαν.

Μετά την αποτυχίαν της μάχης εις χωρίον Γέργερην εις το πείσμα συνέλαβον την Αικατερίνην Μαροπούλαν και την Ελένην Καρδαμοπούλαν, τας οποίας αφού εκόρεσε την επιθυμίαν του όλος σχεδόν ο στρατός εγκατέλειπον ημιθανείς, αίτινες εισέτι διατρέχουν τον έσχατον κίνδυνον. Εν μάχη δε εφονεύθησαν ο Γεώργ. Ζυνάκης ετών 25 εις Κανί Καστέλι κατά Οκτώβριον 66 άγαμος και ο Μιχαήλ Πεπονάκης ετών 22 εις Αρκάδιον τον Νοέμβριον.