Η Αχιτεκτονική του νέου Ναού

Ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά είναι ένα εκλεκτικό μνημείο, το οποίο απηχεί στοιχεία διαφόρων περιόδων της ορθόδοξης χριστιανικής ναοδομίας. Τόσο στον εξωτερικό διάκοσμο του ναού όσο και στον εσωτερικό, συνυπάρχουν μορφολογικά στοιχεία  εκλεκτικής διακόσμησης διαφόρων ρυθμών, άλλα δανεισμένα

η κάτοψη του νέου ναού από την κλασσική αρχαιότητα, και άλλα ελεύθερης σύνθεσης διαφόρων χαρακτηριστικών της κλασσικής παράδοσης.

Τα αποτελέσματα της πλήρους συνένωσης του «κλασικισμού» και του «ρομαντισμού» οδηγούν σε μια εικόνα που παρουσιάζουν τα οικοδομήματα της περιόδου αυτής. Τα στοιχεία αυτά τα υιοθέτησε ο αρχιτέκτονας του ναού Αθανάσιος Μούσης με φαντασία και αξιοθαύμαστη ικανότητα.

Ο Γ. Συλαμιανάκης στο βιβλίο του «Ο Άγιος Μηνάς» «Συμβολαί εις την Ιστορίαν», σελ 95 γράφει:

«Η εσωτερική μορφή του ναού είναι η της Βασιλικής... Μορφολογικώς και ρυθμολογικώς, κυριαρχούν τα στοιχεία Αναγεννήσεως: Τόξα καμπύλα τεθλασμένα, κιονόκρανα Ιωνικά τέσσαρας έλικας, διακοσμητικά στοιχεία πλούσια, ενίοτε ξένα προς τον γενικόν Αναγεννησιακόν χαρακτήρα του εσωτερικού του ναού.

Η όλη αρχιτεκτονική του χώρου και των μορφών παρουσιάζει σύνολον εξαιρετικώς επιβλητικόν, καίτοι επηρεασθείσα σχεδόν πλήρως από τον αισθησιακόν χαρακτήρα της Αναγεννήσεως. »

Η κάτοψη του ναού έχει σχήμα ορθογώνιο, με εξωτερικές μέγιστες διαστάσεις 43,20μ. μήκος και 29,50μ. πλάτος, στο οποίο προεξέχουν κατά 1.25μ. οι κεραίες του σταυρού στη βόρεια, νότια και δυτική τους πλευρά.

Κάτοψη του Μητροπολιτικού Ναού

(από το βιβλίο του Γ. Συλαμιανάκη)

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗ - ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
ΚΥΡΙΩΣ ΝΑΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΟΨΗ
ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΨΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ
ΤΑ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ