Ο Κυρίως Ναός του νέου Ναού

 

Κεντρικό κλίτος

Εσωτερικό του Ναού Κεντρικό κλίτος

 

Εσωτερικό του ναού και τα υπερώα

Ο Κυρίως Ναός αποτελείται από τρία κλίτη.

Τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους, εκτός από τους τέσσερις κεντρικούς πεσσούς, από τέσσερις κίονες ιωνικού αναγεννησιακού ρυθμού, δύο για κάθε κλίτος, και τέσσερις ημικίονες.

Οι κίονες και οι ημικίονες συνδέονται μεταξύ τους με ημικυκλικά τόξα και η βάση τους εδράζεται επάνω σε πλίνθο οκταγωνικής διατομής. Ο κορμός τους φέρει ραβδώσεις που αρχίζουν σε ύψος 1,00μ. από το άνω μέρος της βάσης τους και φθάνουν μέχρι τα κιονόκρανα. Οι κίονες είναι λίθινοι, επιχρισμένοι σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής, με λεία κονιάματα που μιμούνται το λευκό μάρμαρο. Με την ίδια τεχνική είναι κατασκευασμένοι και οι κεντρικοί πεσσοί. Όλο αυτό το σύνολο πεσσών, κιόνων και ημικιόνων τονίζουν τον

Εσωτερικό του ναού. Κίονας

Κιονόκρανο αναγεννησιακού ρυθμού

Πάνω: κεντρικοί πεσσοί και τα υπερώα

Κάτω: Κιονόκρανο αναγεννησιακού ρυθμού

κατά μήκος άξονα του ναού, χαρακτηριστικό των χριστιανικών βασιλικών

Εσωτερικό του ναού. Κίονας

 

Ο Τρούλος ο οποίος βρίσκεται στο σημείο τομής του μεσαίου κλίτους με την εγκάρσια κεραία εδράζεται επάνω σε τύμπανο και στηρίζεται στα ημικυκλικά τόξα που συνδέουν τους τέσσερις κεντρικούς ογκώδεις σύνθετους πεσσούς και στα μεγάλα σφαιρικά τρίγωνα που σχηματίζονται.

Οι πεσσοί είναι σταυρόσχημοι και εδράζονται επάνω σε βάθρο.

Ο τρούλλος εσωτερικά, λεπτομέρεια

Ο τρούλος εσωτερικά, λεπτομέρεια

Στην ανατολική κεραία, μπροστά από το Ιερό Βήμα, διαμορφώνεται η σολέα, υπερυψωμένη από το δάπεδο του ναού κατά τρεις μαρμάρινες βαθμίδες.

Η εσωτερική όψη του ναού υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις με προσθήκες νέων στοιχείων. Τα παλαιά ξύλινα στοιχεία του τέμπλου και του επισκοπικού θρόνου αντικαταστάθηκαν με νέα μαρμάρινα.

 

Το τέμπλο του νέου μεγάλου ναού και η σολέα

Το τέμπλο του νέου μεγάλου ναού

Επισκοπικός θρόνος

Ο μητροπολιτικός θρόνος αποτελεί συμπλήρωμα του τέμπλου καθώς είναι φτιαγμένος από το ίδιο Τηνιακό Μάρμαρο. Κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Ορλάνδο με αρχιτεχνίτη τον Φ. Σκαρή επί αρχιερατείας Του Μητροπολίτου Τίτου Ζωγραφίδου. Λίγο νωρίτερα 1920 κατασκευάστηκε ο άμβωνας «ευσεβεί ζήλω και δαπάνη της εν Ηρακλείω συντεχνίας των πλακουντοποιών.1920» όπως αναγράφει η σχετική επιγραφή.

Ο 'Αμβωνας

Ο επισκοπικός θρόνος στον Ν.Α. πεσσό

Ο άμβωνας

Τα υπερώα διατρέχουν την βόρεια και νότια πλευρά του ναού. Το δυτικό υπερώο καταλαμβάνει τον χώρο του νάρθηκα. Το κεντρικό τμήμα του, σε αντιστοιχία με το κεντρικό κλίτος, είναι ευρύτερο, αφού αυτό επεκτείνεται και πέρα από τον νάρθηκα προς τα έξω, ακολουθώντας την κεντρική είσοδο του ναού.