2. Γενικός σκοπός της διδασκαλίας του γλωσσικού μαθήματος

Ακολουθώντας το πρόγραμμα Σπουδής της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο επιδιώκουμε να μάθει το παιδί να χειρίζεται όσο καλύτερα γίνεται την κοινή νέα Ελληνική Γλώσσα , να την καταλαβαίνει , να τη μιλάει , να τη διαβάζει και να τη γράφει με άνεση. Να κατανοεί κάθε είδους λόγο και να χρησιμοποιεί τα γλωσσικά μέσα με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Να αντιληφθεί , ότι με τα λόγια του μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση τη στάση ή τη συμπεριφορά του ακροατή και ότι μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του λόγου του , όταν γνωρίζει το σύστημα της γλώσσας ( γραμματική,  σύνταξη, σημασιολογία κ.λ.π ).

Να χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να κατακτήσει νέες γνώσεις , να γνωρίσει τη γλωσσική του παράδοση για να ενισχύσει το γλωσσικό του αυτοσυναίσθημα και να συνειδητοποιήσει τη διαφοροποίηση της ελληνικής ( γεωγραφικά και κοινωνικά ιδιώματα ) .

Να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα λογοτεχνικά κείμενα και να αποζητά τη συντροφιά τους.

Τέλος να κατανοήσει τη σχέση της γλώσσας με τον πολιτισμό , τη σημασία της για τα έθνη , να έρθει σε επαφή διαβάζοντας με τον πολιτισμό άλλων λαών και να μπορεί να προσεγγίζει την πληροφορία μέσα από την τεχνολογία την ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ