ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ

Η είσοδος της μονής

Η μονή έχει δυο εισόδους.Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά και ονομάζεται Χανιώτικη ή Ρεθυμνιώτικη πόρτα που κτίστηκε το 1870 στο ίδιο σημείο και με το ίδιο σχέδιο της πρώτης που είχε γίνει το 1693 και είχε καταστραφεί το 1866.Η άλλη είσοδος που είχε την ίδια τύχη με την πρώτη ονομάζεται Καστρινή και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του περιβόλου δίπλα στην είσοδο της πυριτιδαποθήκης.Τέλος υπάρχει και το ''πορτάλι'' δηλαδή μικρή πόρτα (παραπόρτι) στη νοτιοανατολική γωνία του περιβόλου που συνήθως χρησιμοποιείται για έκτακτη ανάγκη.Ο ξενώνας της μονής δηλ. το αρχονταρίκι όπως ονομάζεται στα μοναστήρια, αριθμεί 13 δωμάτια και δύο μεγάλες αίθουσες.Είναι διόροφος και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κτιρίου.

φωτογραφίες

Η Τράπεζα

Η Τράπεζα όπου ολοκληρώθηκε το αρκαδικό δράμα έχει διαστάσεις 18,10 x 4,80 μ.Παλαιότερα όταν το μοναστήρι ήταν κοινόβιο οι μοναχοί και οι επισκέπτες - προσκυνητές έτρωγαν σ'αυτή την τράπεζα .Η κοινή αυτή εστίαση των μοναχών αποτελεί την τελευταία πράξη της Θείας Λειτουργίας.Μέσα στην Τράπεζα μπορεί κάθε επισκέπτης να διακρίνει ίχνη από σφαίρες και σπαθιά στους πάγκους και στα τραπέζια, τρανά απομεινάρια της γιγαντομαχίας. Ανατολικά της Τράπεζας βρίσκονται τα Κελλαρικά,το Μαγειρείο, ο Φούρνος και η Αποθήκη.

 

 

Η Πυριτιδαποθήκη

 

Στη νότια πλευρά της μονής υπήρχε πριν το 1866 η πυριτιδαποθήκη.Επειδή όμως οι μοναχοί φοβήθηκαν μήπως οι Τούρκοι τρυπήσουν τον τοίχο,μετέφεραν τα πολεμοφόδια στο χώρο της οιναποθήκης που είχε χαμηλότερο δάπεδο από την αυλή και βρικόταν στη βορειοανατολική γωνία του περιβόλου.Σ' αυτόν ακριβώς το χώρο ξετυλίχθηκε στις 9 ΝΟεμβρίου του 1866 ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της Κρητικής ιστορίας που συντάραξε όχι μόνο την μεγαλόνησο αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

 

Το Ηρώο

Δυτικά της μονής και σε απόσταση εξήντα περίπου μέτρων βρίσκεται οκταγωνικό κτίριο (οστεοφυλάκιο) όπου φυλάσσονται τα οστά των υπερασπιστών της κατά το έτος 1866. Στην προθήκη του ηρώου φυλάσσονται κρανία που φέρνουν σπαθισμούς από τη μάχη. Παλαιότερα το ίδιο κτίριο ήταν ανεμόμυλος. Λίγο αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη και και μετά το 1866 σαν οστεοφυλάκιο. Η σημερινή του μορφή δόθηκε στα 1910 με τις φροντίδες του τότε επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Διονυσίου.

 

Το Κυπαρίσσι

Μεταξύ των δέντρων που σώζονται σήμερα στον περίβολο της μονής είναι και ένα αιωνόβιο κυπαρίσσι που η θέα του βεβαιώνει τα χρονια και τις μπόρες που πέρασε με τους ήρωες του 1866. Στον κορμό του σήμερα διακρίνεται σφηνωμένο ένα βλήμα τουρκικού πυροβόλου.Στα πυκνά κλαδιά του σώθηκε ένας κρητικός πολεμιστής.

 

Ο Ναός

Στη μέση περίπου του φρουριακού περιβόλου της μονής Αρκαδίου υψώνετε ο ναός δίκλητος σε σχήμα Βασιλικής .στην πρόσοψη του ναού και στη βάση περίπου του κωδωνοστασίου υπάρχει η παρακάτω επιγραφή:

ΑΦ.ΚΛΜΧΤΖ.ΠΖ

Η επιγραφή βεβαιώνει οτι ο ναός κτίστηκε επι ηγουμένου Κλήμη Χορτάτση το 1857.Στα 1866 ολόκληρος ο ναός παραδόθηκε στη φωτιά.Σώθηκαν μόνο ένας σταυρός,δύο ξυλόγλυπτοι Άγγελοι και η ξυλόγλυπτη ανάσταση του Χριστού.Το σημερινό τέμπλο κατασκευάστηκε το 1902 απο ξύλο κυπαρισσιού.Στα 1924,1925,1926,1927 πραγματοποιήθηκαν σημαντ ικές επισκευές στο ναό.

Το μουσείο

Στη νότια πτέρυγα της μονής βρίσκεται το μουσείο όπου φυλάσσονται το ιερό λάβαρο του αρκαδικού δράματος ,εικόνες μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου, όπλα της επαναστάσεως,διάφορα αντικείμενα λατρείας,άμφια,χειρόγραφα,σφραγίδες και άλλα.

Αρχική Σελίδα