ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

Κλάδος της γεωλογίας που εξετάζει τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα επιφανειακά ιζηματογενή στρώματα της γης, για να προσδιορίσει τη χρονολογική διαδοχή τους και έτσι τον εξελικτικό κύκλο της γης.

 

Στρωματογραφία: κλάδος της γεωλογίας που εξετάζει τα επιφανειακά ιζήματα με τρία κριτήρια: α) στρωματογραφικό, β) λιθογραφικό, γ) παλαιοντολογικό.

Προσπαθεί να τοποθετήσει τα επιφανειακά ιζήματα στον εξελικτικό κύκλο της γης, με βάση το χρόνο και τον τρόπο απόθεσής τους.

 

 

 

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι ουσιαστικά τρία: το στρωματογραφικό, το λιθολογικό και το παλαιοντολογικό.

Το στρωματογραφικό κριτήριο βασίζεται στην σειρά απόθεσης των ιζηματογενών στρωμάτων. Βάσει των μεταξύ τους σχέσεων καθορίζει πως: α) σε μια σειρά παράλληλων στρωμάτων και όχι τεκτονισμένων τα ανώτερα είναι πάντα τα πιο πρόσφατα, και β) σε μια σειρά στρωμάτων ακόμα και τεκτονισμένων αλλά όχι ανεστραμμένων, οι οριζόντιοι σχηματισμοί είναι πάντα πιο πρόσφατοι από τους επικλινείς.

 

Το λιθολογικό κριτήριο βασίζεται στις παρακάτω θεωρήσεις: α) ένα πέτρωμα που περιέχει τμήματα ενός άλλου πετρώματος είναι προγενέστερο του τελευταίου, β) ένα πέτρωμα ηφαιστειακό είναι πιο πρόσφατο από το πέτρωμα που διασχίζει ή καλύπτει, και γ) στρώματα λιθολογικά όμοια, από περιοχές συγγενικές γεωλογικά, θα είχαν δημιουργηθεί ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του ίδιου γεωλογικού χρόνου.

Το παλαιοντολογικό κριτήριο είναι το πιο αξιόπιστο γιατί, βασιζόμενο στη μελέτη απολιθωμάτων που περιέχονται στα στρώματα του φλοιού της επιφάνειας παρέχει σίγουρα στοιχεία. Αυτό βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: α) σύγχρονα θεωρούνται τα πετρώματα που περιέχουν τα ίδια "καθοδηγητικά απολιθώματα" και β) στους ιζηματογενείς σχηματισμούς πιο παλιά είναι τα στρώματα εκείνα που περιέχουν απολιθώματα πιο απλών οργανισμών.

 

Αρχική σελίδα

Προηγούμενη σελίδα