ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μια από τις μεγαλύτερες χρησιμότητες των απολιθωμάτων είναι η χρήση τους στην στρωματογραφία δηλαδή ο προσδιορισμός της σχετικής ηλικίας των διαφόρων πετρωμάτων.

Ο γεωλογικός χρόνος δεν μπορεί να μετρηθεί όπως ο χρόνος που περνά τώρα μπροστά μας. Είναι ένας χρόνος που έχει περάσει και ο μόνος τρόπος για να τον αντιληφθούμε είναι να βρούμε τα ίχνη που έχει αφήσει με το πέρασμά του πάνω στα πετρώματα της γης.

Έτσι διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί επάνω στην γη έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στα πετρώματα είτε με την μορφή απολιθωμάτων, απόθεσης ιζημάτων, εκχύσεις λαβών , πτυχώσεων, ρηγμάτων κ.ά.. Η εύρεση της σειράς στην αλληλουχία αυτών των γεγονότων όπως είναι καταγεγραμμένη πάνω στα πετρώματα οδηγεί στην σχετική χρονολόγησή τους. Δηλαδή ποιο γεγονός έγινε πριν από κάποιο άλλο.

Στην φύση όμως υπάρχουν και άλλα γεγονότα τα οποία όμως μπορούν να έχουν μια άμεση ποσοτική σχέση με τον χρόνο που πέρασε. Τέτοια φαινόμενα είναι η μετατροπή ενός ραδιοϊσοτόπου ενός στοιχείου σε ένα άλλο σταθερό. Μετρώντας τον χρόνο της μετατροπής αυτής φτιάχνουμε την απόλυτη χρονολόγηση.

Αν τώρα δίπλα στην σχετική χρονολόγηση βάλουμε την απόλυτη χρονολόγηση φτιάχνουμε τον γεωλογικό χρόνο στον οποίο μπορούν να καταγραφούν ποια γεγονότα έγιναν πριν από άλλα, αλλά και πότε ακριβώς.

Όπως ο χρόνος διαιρείται σε διαστήματα έτσι μπορεί να διαιρεθεί και ο γεωλογικός χρόνος. Οι υποδιαιρέσεις του γεωλογικού χρόνου ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες είναι οι αιώνες, οι εποχές και οι περίοδοι.

 

 

 

 

 

 

Περίοδοι του γεωλογικού χρόνου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διακρίνοντας τον ανάλογα με τους αιώνες έχουμε τον:

Προκάμβριο: 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια ως 600 εκατομμύρια χρόνια. Έχουμε τον σχηματισμό της γης, τα πρώτα ιζηματογενή πετρώματα, αναερόβια βακτήρια και μικροσκοπικά φύκη.

Παλαιοζωικό: 600 εκατομμύρια ως 230. Ζώα οστρακοφόρα, πρώτοι ιχθείς, χερσαία φυτά, αμφίβια, έντομα, ερπετά, πτέριδες, κωνοφόρα.

Μεσοζωικό: 230 ως 63. Επικράτηση αλλά και εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πρώτα θηλαστικά, φυτά με άνθη.

Καινιζωικό: 63 ως σήμερα. Επικράτηση των θηλαστικών και ιδιαίτερα του ανθρώπου.

 

Αρχική σελίδα

Προηγούμενη σελίδα