ΠΛΑΤΕΙΕΣ

  PALAZZO DUCALE Η σημερινή πλατεία Βενιζέλου που βρίσκεται η κρήνη λεγόταν τότε Plazza delle Biande, δηλαδή πλατεία των Δημητριακών γιατί εδώ ήταν οι σιταποθήκες του κράτους όπου γινόταν και το παζάρι των δημητριακών. ΄Ηταν η σπουδαιότερη πλατεία του βενετσιάνικου Χάνδακα, μια μικρογραφία της πλατείας του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. ΄Οπως κι εκεί, έτσι κι εδώ απέναντι ήταν το Palazza Ducale, όπου είχε την έδρα του ο Δούκας της Κρήτης και συνεδρίαζε η Signoria και τα Δικαστήρια. Το κτίριο ήταν διώροφο. Ο επάνω όροφος είχε δύο αίθουσες, 9 δωμάτια, μαγειραίο και 3 βεράντες. Το ισόγειο είχε 41 δωμάτια, στάβλο, αποθήκη, 3 δεξαμενές, φυλακή, λέσχη, 4 αυλές, 3 πηγάδια και 16 μαγαζιά. Εδώ έπιασαν τον Λέοντα Καλλέργη, αρχηγό της επανάστασης του 1341 τον έβαλαν σε σάκο και τον έριξαν στη θάλασσα. Σήμερα δε σώζεται τίποτα, εκτός από λίγους μικρούς θόλους μπροστά στην κρήνη, που στεγάζονται μαγαζιά. Οι Τούρκοι το έλεγαν παλάτι του Ντελημάρκου.

 PLAZZA DEI SIGNORI Η σημερινή πλατεία Καλλεργών ονομαζόταν επί Βενετοκρατίας Plazza dei Signori, γιατί γύρω σ'αυτήν ήταν τα μέγαρα των διοικητών. Δυτικά της πλατείας ήταν το Δούκικο ανάκτορο προς το Βορρά , όπου σήμερα το πάρκο του Θεοτοκόπουλου, υψωνόταν το Palazzo del Capitan Cenerale δηλαδή το μέγαρο του στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης. Απέναντι , στην είσοδο του σημερινού Δημαρχείου ήταν το PAlazzo del Capitan Grande δηλαδή το μέγαρο του αρχιναυάρχου .Απ' αυτό δε σώθηκε τίποτα .

 PIAZZA DI SAN MARCO Κατά τη Βενετοκρατία η σημερινή πλατεία Βενιζέλου ή Piazza delle biande αγορά των σιτηρών δηλαδή πήρε το όνομα της από τα κτίρια με τις αποθήκες των σιτηρών . Στη μέση ήταν η Κρήνη του Μοροζίνη βόρεια της πλατείας ήταν το Palazzo Ducale και ανατολικά ο ναός του Αγίου Μάρκου.Η πλατεία του Αγίου Μάρκου ήταν μια μικρογραφία της ομώνυμης πλατείας στη Βενετία .Νότια της πλατείας ήταν η πύλη Voltone ή Μεγάλη Καμάρα .

 PIAZZA DELLE ERBE Η σημερινή πλατεία Νικηφόρου Φωκά λεγόταν Ξώπορτο γιατί στη βόρεια πλευρά της υπήρχε η μοναδική πύλη που επικοινωνούσε η παλιά πόλη με τα προάστεια .Εκεί βρισκόταν η λαχαναγορά κατά τη βενετοκρατία καθώς και τα μαχαιροποιεία που υπάρχουν μέχρι και σήμερα .Από το σημείο αυτό ξεκινούν ακτινωτά οι οδοί 1866, 1821, Ϊδης και Βασιλέως Κωνσταντίνου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΨΗ ΠΛΑΤΕΙΩΝ