ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

  ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ O αφιερωμένος στον προστάτη της νήσου ναός, εκλησσιαστικής αρχιτεκτονικής, είναι χτισμένος με λαξευτή ισόδομη τοιχοποίια με αρχιτεκτονικά στοιχεία ισλαμικά, νεοκλασικά, και ελάχιστα βυζαντινά . Έχει χτιστεί εδώ στη θέση του παλιότερου . Ο πρώτος ναός χτίστηκε μετά την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά το 961 .΄Οπως είναι γνωστό ο Άγιος Τίτος της Γόρτυνας ήταν η πρώτη Μητρόπολη της Κρήτης. ΄Υστερα από την καταστροφή της Γόρτυνας από τους Σαρακηνούς το 828 μ.Χ. ο Χάντακας έγινε το νέο κέντρο του νησιού και εδώ εγκαταστάθηκε και ο νέος Μητροπολίτης Κρήτης, ύστερα από την ανάκτησή του από τον Νικηφόρο Φωκά. Τότε χτίστηκε και εδώ ο νέος Μητροπολιτικός ναός που, κατ΄ ανάγκη ιστορική, έπρεπε να τιμάται στο όνομα του Αγίου Τίτου. Στο ναό συγκεντρώθηκαν και τα άγια κειμήλια του νησιού, η κάρα του απόστολου Τίτου και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας. ΄Οταν κατέλαβαν τον Χάντακα οι Τούρκοι το 1669, οι Βενετοί πήραν τα κειμήλια αυτά. Την κάρα του Αγίου Τίτου την κατέθεσαν στο ναό του Αγίου Μάρκου, απ΄ όπου μετακομίστηκε και τοποθετήθηκε ξανά στο ναό του Αγίου Τίτου. Την εικόνα της Μεσοπαντίτισσας κατέθεσαν στο ναό Santa Maria della Salute, όπου βρίσκεται σήμερα. Οι Βενετοί εγκατέστησαν στο ναό λατίνο αρχιεπίσκοπο ο οποίος και φρόντισε για την επισκευή των ζημιών που υπέστη από το σεισμό του 1446 . Ο νέος σεισμός του 1508 και η πυρκαγιά του 1544 προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές κι έτσι εν τέλει το 1557, ο ναός αναδομήθηκε εκ θεμελίων. Επί τουρκοκρατίας μετετράπη κι αυτός σε τζαμί, αλλά καταστράφηκε και πάλι από σεισμό . Πάνω σ' αυτόν χτίστηκε ο σημερινός ναός με αρχιτεκτονική μελέτη του Αθ. Μούση, που σχεδίασε και το ναό του πολυούχου Αγίου Μηνά .

 O NAOΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ Πολύ κοντά στη θάλασσα στο μέσο περίπου του θαλάσσιου τείχους, στέκουν τα ερείπια της μοναστηριακής Βασιλικής του τάγματος των Δομηνικανών . Είναι ο ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ένας από τους σημαντικότερους του Χάνδακα . Ο πρώτος ναός καταστράφηκε το 1508 και ένας νέος πήρε τη θέση του . Επί τουρκοκρατίας, ακολούθώντας την τύχη των υπολοίπων μετατράπηκε εν μέρει σε τζαμί πέρνοντας το όνομα του Σουλτάνου Ιμπραήμ . Με βραδύ ρυθμό αναστυλώνεται σήμερα και μπορεί κανείς να σχηματίσει επαρκή εντύπωση για την όψη και την αίγλη του λαμπρού αυτού κτίσματος .

 Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟ Είναι ο ναός που άρχισε να χτίζεται το 1239, από τους αποίκους που εγκατέστησαν οι Ενετοί κατακτητές στην πόλη. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Γαληνοτάτα και " για να επικυρώσουν την πρόθεσή τους να διαμορφώσουν τον καινούριο τόπο που τους παραχωρήθηκε πάνω στα χνάρια της Μητρόπολης", οι Ενετοί άποικοι ανοικοδόμησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας το ναό του Αγίου Μάρκου κατά το πρότυπο του Καθεδρικού ναού της Βενετίας. Στη νοτιοδυτική πλευρά του υψώθηκε ο πύργος του κωδωνοστασίου με ένα ρολόι και ένα δίλοβο παράθυρο, όπου φώλιαζαν πλήθος περιστέρια. Η ωραία τρίκλιτη Βασιλική υπήρξε ο τόπος της ορκομωσίας αλλά και της ταφής Βενετών αρχόντων και γνώρισε λαμπρές ημέρες μέχρις ότου το 1303 καταστράφηκε από σεισμό και χρειάστηκε να αναγερθεί εκ νέου. Πολλές φορές ακόμη, το 1508, το 1567, το 1595, υπέστη την οργή του εγκέλαδου και χρειάστηκε σοβαρές επισκευές. Στο διάστημα όμως αυτό, όλες οι μεγάλες στιγμές της πόλης κι αργότερα κι όλη η αγωνία της πολιορκίας, σηματοδοτήθηκαν από τους ήχους της καμπάνας του Αγίου. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας της επιφύλασσε νέες περιπέτειες. Ο ναός παραχωρήθηκε στον Δεφτερντάρ (υπεύθυνο Οικονομικών) Αχμέτ Πασά, μετατράπηκε σε τζαμί και πήρε το νέο του όνομα, Δεφτερντάρ Τζαμί. Το κωδωνοστάσιο μετατράπηκε - στη θέση του υψώθηκε μιναρές - οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν. Οι σεισμοί και ο χρόνος θα ολοκλήρωναν την καταστροφή αν η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών δεν αναλάμβανε το έργο της αποκατάστασης του μνημείου, που ολοκληρώθηκε το 1961 και φιλοξένησε το Α΄Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο. Επι τη βάση την σχεδίων της Ενετοκρατίας, το κτίριο ανοικοδομήθηκε με την παλιά του μορφή και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ποικίλων εκδηλώσεων. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

 Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Π'ισω από την οδό 25ης Αυγούστου βρίσκεται η μικρή πλατεία που φιλοξενεί το ναό του Αγίου Δημητρίου, ένα ναό μικρό, με εξαιρετικά κατανυκτική ατμόσφαιρα .Έχει χτιστεί κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας . Σώζεται μάλιστα ένα τμήμα του ιερού του παλιού αυτού ναού, στο οποίο έχουν εντοιχιστεί τοιχογραφίες από τον κατεδαφισθέντα ναό του Αγίου Ρόκκου. Παλιότερα υπήρχαν εκεί αρκετά βαρελτζίδικα (όπου κατασκευαζόταν ξύλινα βαρέλια για κρασί κ.λ.π. ).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ