Πείραμα 1ο

Για να δείξουμε την κυβική διαστολή των στερεών εκτελούμε το παρακάτω πείραμα.

Α. Απαιτούμενα όργανα

Β. Εκτέλεση του πειράματος

Γ. Συμπεράσματα

Τα στερεά σώματα όταν θερμαίνονται αυξάνουν τον όγκο τους δηλαδή διαστέλλονται, ενώ όταν ψύχονται ελαττώνουν τον όγκο τους δηλαδή συστέλλονται.

Στα υγρά έχουμε την απόλυτη και τη φαινομενική διαστολή. Απόλυτη είναι αυτή που γίνεται στην πραγματικότητα και έχει τύπο V = Vo (1+γαΔθ), όπου Vo, V ο αρχικός και ο τελικός όγκος του υγρού και γα ο απόλυτος συντελεστής διαστολής. Όταν όμως θερμάνουμε ένα υγρό μέσα σε δοχείο, με συντελεστή κυβικής διαστολής γδ, τότε η αύξηση του όγκου του υγρού που παρατηρούμε, δεν είναι η πραγματική, γιατί μαζί με τη διαστολή του υγρού, έπαθε διαστολή και το δοχείο.

Επομένως το υγρό φαίνεται ότι έχει συντελεστή διαστολής γσ μικρότερο του πραγματικού (κατά το γδ). Ο γσ ονομάζεται σχετικός συντελεστής διαστολής και ισχύει η σχέση γα = γσ + γδ.

Πείραμα 2ο

Α. Απαιτούμενα όργανα

Β. Συναρμολόγηση πειραματικής διάταξης.

1. Τοποθετούμε  το γυάλινο σωλήνα στην οπή του ελαστικού πώματος, προσέχοντας αυτός να μην υπερβεί την κάτω επιφάνεια του πώματος.

2. Βάζουμε μέσα στο ποτήρι νερό, στο οποίο διαλύουμε λίγη ποσότητα υπερμαγγανικού καλίου, μεταφέρουμε αυτό στη σφαιρική φιάλη, την οποία στη συνέχεια αφού γεμίσουμε τελείως την πωματίζουμε με το ελαστικό πώμα που έχει το γυάλινο σωλήνα.

Γ. Εκτέλεση του πειράματος

Δ. Συμπεράσματα

Τα υγρά όταν θερμένονται διαστέλλονται και όταν ψύχονται συστέλλονται(εικόνα 2)

Σημειώσεις

1. Κατά τη ψύξη του νερού η θερμοκρασία δεν πρέπει να κατέβει κάτω των 4ο C, γιατί το φαινόμενο περιπλέκεται.

2. Όταν τοποθετήσουμε τη φιάλη στο πλέγμα αμιάντου, θα παρατηρήσουμε στην αρχή ότι το νερό μέσα στο σωλήνα κατεβαίνει εξαιτίας της διαστολής της φιάλης και μετά ανεβαίνει.

3. Εάν ο γυάλινος σωλήνας και το πώμα δεν έχουν καλή επαφή, το πείραμα αποτυγχάνει, γι'αυτό χρησιμοποιούμε κερί στα σημεία επαφής για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή στεγανότητα.

Τέλος, στην περίπτωση των αερίων, έχουμε διαστολή με σταθερή πίεση (Ρ = σταθερό) και ισχύει ο τύπος: V = Vo (1+αΔθ), όπου Vo, V ο αρχικός και ο τελικός όγκος, και διαστολή με σταθερό όγκο (V = σταθερό) όπου ισχύει ο τύπος Ρ = Ρο (1+αΔθ) και Ρο, Ρ είναι η αρχική και τελική πίεση του αερίου. Και στις δυο περιπτώσεις και για όλα τα αέρια α= 1/273 grad-1 . Μπορούμε όμως να έχουμε και συνδυασμό των δυο προηγούμενων περιπτώσεων δηλαδή διαστολή αερίου με αύξηση και της πίεσης και του όγκου του.

Πείραμα 30

Α. Απαιτούμενα όργανα

Β.Συναρμολόγηση πειραματικής διάταξης.

1.Προσαρμόζομε το γυάλινο σωλήνα στην οπή του ελαστικού πώματος,κατά τέτοιο τρόπο ώστε το κάτω άκρο αυτού να φθάσει σε απόσταση 2cm από τον πυθμένα της φιάλης,όταν αυτή πωματισθεί.

2.Βάζουμε μέσα στη φιάλη νερό χρωματισμένο με υπερμαγγανικό κάλιο τόσο,ώστε,όταν θέσουμε το πώμα,το κάτω άκρο του σωλήνα να βυθίζεται μέσα στο νερό.Πωματίζουμε τη φιάλη.

Γ.Εκτέλεση του πειράματος.

Δ.Συμπεράσματα

Τα αέρια όταν θερμαίνονται διαστέλλονται και όταν ψύχονται συστέλλονται(εικόνα 3,εικόνα 4)