Hands on Science
 
ένα έργο Comenius 3 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

English

Κεντρικός ιστοχώρος του έργου

Η προσκληση για υποβολή εργασιών στο HSci2007 είναι ανοιχτή. Κάντε κλικ εδώ για πληροφορίες.
Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Hands-on Science, θα πραγματοποιηθιεί 23 - 27 Ιουλίου 2007 στο νησί Ponta Delgada, Azores, Portugal. Κάντε κλικ εδώ για πληροφορίες.

Ιστοχώροι των συνεργατών του έργου

HSci-The University of Crete 

HSci-University of Athens 

HSci-University of Murcia 

HSci-University of Vigo 

HSci-University of Minho 

HSci-Belgium 

HSci-University of Cyprus 

HSci-Germany 

HSci-The University of Oxford 

HSci-University of Malta 

HSci-Romania 

HSci-Slovenia 

Συνεργάτες του HSci


HSci - a presentation in brief

Το δίκτυο Hands on Science ξεκίνησε ως έργο στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης SOCRATES – COMENIUS 3. Η πρόταση για το έργο αυτό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε από τον Manuel Filipe Pereira da Cunha Martins Costa του Πανεπιστημίου του Minho, Πορτογαλία. Η αρχική σύμπραξη εκτεινόταν σε δέκα χώρες και περιλάμβανε δέκα εταίρους συν μια διεθνή κοινοπραξία και πολλούς συνδεδεμένους συνεργάτες με το συνολικό συντονισμό του Manuel Filipe Costa.

Αφού εγκρίθηκε, το HSci άρχισε τη λειτουργία του στις 1 Οκτωβρίου 2003 και είχε την πρώτη συνάντηση εργασίας στη Μάλτα στις 15 Νοεμβρίου 2003. Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες συναντήθηκαν τότε για πρώτη φορά, αν και κάποιοι είχαν εμπειρία προηγούμενης μεταξύ τους συνεργασίας. Ξεπερνώντας συνηθισμένες διαφωνίες και τριβές, οι συνεργάτες απόκτησαν μια συναντίληψη και, στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε, έχουν προκύψει από το έργο πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως μπορεί να διαπιστωθεί με την επίσκεψη στις σελίδες του ιστοχώρου του προγράμματος ή των ιστοχώρων των συνεργατών του έργου.

Το HSci απευθύνεται σε μαθητές και σπουδαστές των Φυσικών Επιστημών, σε δασκάλους, σε εκπαιδευτικούς, και σε διοικητές της εκπαίδευσης. Ο σκοπός του εστιάζει στη προώθηση της τάσης για ‘χειροπιαστή’ (Hands on) προσέγγιση της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών. Το έργο έχει επεκταθεί σε ένα ανθρώπινο δίκτυο που καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης και έχει σχηματίσει μια εικονική κοινωνία προσώπων που ενδιαφέρονται για μια πιο αποτελεσματική Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Το υλικό που έχει παραχθεί στα πλαίσια του έργου είναι χρήσιμο στη Ηands on διδασκαλία των φυσικών Επιστημών και είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Ένα άλλο πολύ σημαντικό δημιούργημα του έργου αποτελεί η οργάνωση πολλών διεθνών γεγονότων όπως ‘Πανηγύρι Φυσικής’ και εβδομάδες Φυσικής, επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια. Στα γεγονότα αυτά οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες για καλές πρακτικές, για το περίγραμμα και τα θέματα πολιτικής, κοινωνικές όψεις και άλλα ζητήματα σχετιζόμενα με το Hands-on Science. Πιο σημαντικό, μπορούσαν να προχωρήσουν σε προσωπικές συζητήσεις καθιερώνοντας διασυνδέσεις με συναδέλφους από διαφορετικές χώρες και από διαφορετικές (σχολικές) παραδόσεις διευρύνοντας έτσι τις αντιλήψεις τους.

Το Διεθνές Συνέδριο για Hands on Science έχει πια καθιερωθεί. Τα HSci 2004, HSci2005 and HSci 2006 Διεθνή Συνέδρια για Hands on Science αποτελούν αξιοσημείωτα Διεθνή γεγονότα.

Π. Γ. Μιχαηλίδης,
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης