Κεφάλαιο 5: Χημεία
Περιεχόμενα

Σελίδα 20 από 31

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Χημεία

7ο ΘΕΜΑ: Ηλεκτρόλυση - Ηλεκτρολύτες

Πείραμα
Γνωριμία ΅ε τους ηλεκτρολύτες


Πείραμα: Γνωριμία ΅ε τους ηλεκτρολύτες

Υλικά: Τρία ποτήρια, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, ΅ία μπαταρία 4,5V , ένας μικρός λαμπτήρας, λεπτό καλώδιο, μονωτική ταινία ή σιλοτέιπ, δύο καρφιά.


Εκτέλεση: Στο πρώτο ποτήρι διαλύουμε ζάχαρη σε νερό, στο δεύτερο αλάτι σε νερό και στο τρίτο βάζουμε ξύδι. Συνδέουμε τα υπόλοιπα υλικά όπως στο σχήμα (προσέξτε τη λεπτομέρεια σύνδεσης του λαμπτήρα). Για να έχουμε καλή επαφή των καλωδίων κολλάμε τις άκρες τους ΅ε τη ταινία στη μπαταρία και το λαμπτήρα.

 

Όταν βυθίζουμε τα καρφιά στο διάλυμα της ζάχαρης, παρατηρούμε ότι δεν ανάβει ο λαμπτήρας, δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα συναντάει πολλή μεγάλη αντίσταση και δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτό. Αντίθετα όταν βυθισθούν τα καρφιά στο διάλυμα του αλατιού, ή στο ξύδι, ο λαμπτήρας ανάβει. (Αν δεν ανάψει ΅ε μια ΅όνο μπαταρία ίσως χρειασθεί και δεύτερη).


Συμπεραίνουμε: Ορισμένες ουσίες που λέγονται ηλεκτρολύτες όταν διαλυθούν σε νερό σχηματίζουν διαλύματα που επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει μέσα από αυτά.

Με την ευκαιρία αξίζει να παρατηρήσουμε και κάτι ακόμη από το ίδιο πείραμα: Όταν βάλαμε το αλατόνερο από το καρφί που είναι συνδεδεμένο ΅ε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας βγαίναν φυσαλίδες (υδρογόνο) ενώ το υγρό σε λίγο θα πάρει ένα πρασινωπό χρώμα. Αν μάλιστα το μυρίσετε θα σας θυμίσει τη μυρωδιά της χλωρίνης. Αυτά έγιναν γιατί ΅ε τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας που πήρατε από τη μπαταρία, πετύχατε να διασπάσετε το αλάτι και το νερό (ηλεκτρόλυση) σε πιο απλά συστατικά όπως το πρασινωπό "δηλητηριώδες" αέριο χλώριο και το υδρογόνο. Αυτό που πριν ήταν αβλαβές αλατόνερο και μπορούσατε να το πιείτε, έγινε κάτι άλλο. Συγχαρητήρια! Κάνατε το αλατόνερο "Χλωρίνη".