ΣΤΟΥΣ ΤΥΜΒΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Οι Μακεδονικοί τάφοι της Πέλλας αποτέλεσαν ένα από τα κύρια  αντικείμενα του ανασκαφικού έργου μας κατά την τελευταία δεκαετία. Σε έξι τύμβους που ερευνήθηκαν κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας αποκαλύφθηκαν ισάριθμοι μακεδονικοί τάφοι,κτισμένοι από ασβεστόλιθο,4 διθάλαμοι και 2 μονοθάλαμοι.

ΔΙΘΑΛΑΜΟΙ  ΤΑΦΟΙ

Ο τάφος Γ΄ με την Ιωνική πρόσοψη

Στον 5ο ανατολικό τύμβο  της Πέλλας ήρθε στο φως ο συλημένος τάφος Γ΄ Η  Ιωνική πρόσοψή του, που βλέπει προς Ανατολάς φέρει επένδυση από μαρμαροκονίαμα. Έχει μήκος 7,70μ. πλάτος 5,80μ. και ύψος 5,10μ. Ο αρχιτεκτονικός  ρυθμός της πρόσοψής του, η γραπτή διακόσμηση των κονιαμάτων του εσωτερικού του και τα κτερίσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κτίστηκε στην αρχή του 3ου π.Χ. αιώνα για μια επιφανή δέσποινα της Πέλλας.

statiras.jpg (105641 bytes)

Ο Τάφος Γιαννιτσών με τη Δωρική πρόσοψη.

Κοντά  στη νότια βάση του τύμβου του Μεσιανού βρέθηκε  ο συλημένος  τάφος των  Γιαννιτσών, η πρόσοψη του οποίου είχε λιθολογηθεί κατα την αρχαιότητα. Έχει πλάτος 6,70μ. μήκος 10,30μ. και ύψος 6,10μ. και καλύπτεται με συνεχή καμάρα ανοίγματος 5,10μ. Αρχικά τέσσερις δωρικοί ημικίονες υποβάσταζαν τον θριγκό και το αέτωμα, σχηματίζοντας μια μεγαλόσωμη πρόσοψη. Από τα ευρήματα που βρέθηκαν στον τάφο και στον τύμβο χρονολογείται στην αρχή του 3ου π.Χ. αιώνα.

ΤάφοςΔ΄

Ευρέθη κοντά στη νότια βάση του τέταρτου τύμβου του Ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας. Έχει μήκος 10,60 μ. και καλύπτεται με συνεχή κάμαρα ανοίγματος 4,70 μ. Εχει ναόσχημη πρόσοψη δωρικού ρυθμού, επιχρισμένη με μαρμαροκονίαμα με   τέσσερις ημικίονες που πατούν σε στυλοβάτη και στηρίζουν τον θριγκό και το αέτομα.Με βάση την αρχιτεκτονική και τα κτερίσματα ο τάφος χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.χ.

 

Τάφος ΣΤ΄ με τις τις σαρκοφάγους

Στο κέντρο του πρώτου τύμβου του δυτικού νεκροταφείου της Πέλλας ήρθε στο φως ο συλημένος τάφος ΣΤ΄μήκους 8,50 μ.,πλάτους και ύψους 4,80μ. Η χωρίς αρχιτεκτονική διαμόρφωση πρόσοψη του που βλέπει προς Νότο, φέρει επένδυση από κονίαμα. Στην είσοδο του τάφου οδηγεί μακρύς επικλινής δρόμος πλάτους 2μ., που καλυπτόταν με οριζόντια ξύλινη στέγη.Στον θάλαμο του βρέθηκαν 3 ορθογώνιες μαρμάρινοι σαρκοφάγοι, όπου είχαν ενταφιαστεί 2 άντρες πολεμιστές και μια γυναίκα.Οι πλάκες των σαρκοφάγων προέρχονται από δυο μνημειακούς μαρμάρινους επιτύμβιους ναίσκους του τέλους του 4ου αι.π.Χ. ανάλογους με αυτούς που βρέθηκαν στην Αττική. Από τα κτερίσματα που διέφυγαν τη σύληση ο τάφος κτίστηκε στη δεκαετία 280\70 π.Χ.