Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ

Ο μεγάλος διθάλαμος μακεδονικός τάφος με τον καταστόλιστο μαρμάρινο θρόνο στο εσωτερικό του κυρίως θαλάμου του , μνημείο που ήρθε στο φως το 1987 στα ΒΔ της αρχαίας πόλης (ο λεγόμενος της Ευρυδίκης) αποδεικνύεται ο παλιότερος από όλα τα γνωστά παραδείγματα του τύπου  περί το 340π.χ. Στην ποικιλία των μορφολογικών χαρακτηριστικών του, εύκολα αναγνωρίζει κανείς τους   πειραματισμούς και τον προβληματισμό του αρχιτέκτονα.

Η καμάρα και οι τοίχοι του έχουν εγκυβωτιστεί σε ενα  εξωτερικό ορθογώνιο οικοδόμημα, μία κατασκευή η οποία θα μπορούσε να κάνει τον τάφο ασφαλέστερο.Οθυραίος τοίχοσ του μνημείου είναι ακοσμητος ,ενώ αντίθετα η αρχιτεκτονική σύνθεση της πρόσοψης έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό του θαλάμου , όπου δημιουργείται μια θαυμαστή ψευδοπρόσοψη κτιρίου ιωνικού ρυθμού . Είναι η είσοδος στον κάτω κόσμο, όπου τα κοσμήματα και τα χρωματα συναγωνίζονται τη διακόσμηση του προκείμενου μεγάλου μαρμάρινου θρόνου.

pixida.jpg (31081 bytes)

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ

Θεωρείται έργο του 4ου αιώνα π.Χ. ο περίφημος τάφος  του "Ρωμαίου" με την   κομψή πρόσοψηιωνικού ρυθμού, τις ανθοφόρεςκοσμοφόρους και τον μαρμάρινοθρόνο, ένα κομψό μνημείο που βρίσκεται στη χρονολογική αρχή της μικρής ομάδας των τάφων "ιωνικού ρυθμού".