Η Αρχιτεκτονική του παλαιού Ναού

Σήμερα ο ναός είναι ένα από τα σεβαστά ιστορικά μνημεία. Για την αρχιτεκτονική οργάνωση του ναού γράφει ο Στυλ. Αλεξίου:

Η σκεπή του παλαιού ναού « Ο ναός αποτελείται εκ δυο καμαροσκεπάστων κλιτών, έχει δε πρόσοψιν εξαιρομένην από τας πλαισιούσας την θύραν παραστάδας, αι οποίαι έχουν ωραία γλυπτά επίκρανα και ενούνται δια τόξου βαστάζοντος το κωδωνοστάσιον επάνω εις προέχουσαν επιφάνειαν υπστηριζομένην από σειράν φουρουσίων. Το κυρίως κωδωναστάσιον έχει δεξιά και αριστερά τας συνήθεις εις το «μπαρόκ» διακοσμητικάς έλικας, κατά την παράδοσιν της τελευταίας περιόδου της ενετοκρατίας, προς την Το κωδωνοστάσιο του παλαιού ναού

Η σκεπή του παλαιού ναού

οποίαν γενικώς συνδέεται ο χαρακτήρ της προσόψεως.

Το κωδωνοστάσιο του ναού

Η παραστάδα του παλαιού ναού

Ο ναός καίτοι μικρός, παρουσιάζει ευαρέστους αναλογίας και ικανήν καλαισθησίαν. Το νότιον μικρότερον κλίτος του ναού είναι αφιερωμένον εις τον  Άγιον Μηνά, το δε βόρειον εις τη Υπαπαντήν.  Λείψανον ίσως της παλαιάς προ του 1735 κατασκευής αποτελεί το έσωθεν γοτθικόν παράθυρον του βορείου κλίτους ».

Γοτθικό παράθυρο του παλαιού ναού

Παραστάδα της κυρίας εισόδου με επίκρανο

Το γοτθικό παράθυρο του ναού

Η σημερινή μορφή του κτιρίου διαφέρει ελάχιστα από εκείνην της τουρκοκρατίας. Το νότιο κλίτος του αγίου Μηνά επιμηκύνθηκε με ένα είδος ψευδο-νάρθηκα, για να φθάσει στη γραμμή της πρόσοψης του βόρειου κλίτους της Υπαπαντής.

Στην κόγχη πάνω από το υπέρθυρο του κλίτους του αγίου Μηνά έχει τοποθετηθεί ζωγραφικός πίνακας του Ηρακλειώτη ζωγράφου Αλεξανδρίδη, με θέμα το Θαύμα του αγίου Μηνά το 1826.