επιστροφή

Σήμα

Το σύμβολο απεικόνισης του ευρώ μοιάζει με ένα Ε με δύο σαφώς διακρινόμενες οριζόντιες παράλληλες γραμμές. Είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό γράμμα έψιλον και θυμίζει το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και το πρώτο γράμμα της λέξης 'Ευρώπη'. Οι παράλληλες γραμμές συμβολίζουν τη σταθερότητα του ευρώ. Η επίσημη συντομογραφία του ευρώ είναι 'EUR'. Έχει καταχωρηθεί στο Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και θα χρησιμοποιείται για όλους τους επιχειρηματικούς, οικονομικούς και εμπορικούς σκοπούς, ακριβώς όπως χρησιμοποιούνται σήμερα οι όροι 'FRF' (γαλλικό φράγκο), 'DEM' (γερμανικό μάρκο), 'GBP' (λίρα Αγγλίας) και 'BEF' (βελγικό φράγκο).

Χαρτονομίσματα

Υπάρχουν 7 χαρτονομίσματα ευρώ. Διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών αντιστοιχούν σε 500, 200, 100, 50, 20, 10 και 5 ευρώ. Τα σχέδια συμβολίζουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης. Δεν αναπαριστούν κανένα από τα υπάρχοντα μνημεία. Παράθυρα και πύλες κοσμούν την εμπρόσθια όψη κάθε χαρτονομίσματος ως σύμβολο της ευρύτητας πνεύματος και της συνεργασίας στην ΕΕ. Η άλλη πλευρά κάθε χαρτονομίσματος αναπαριστά μια γέφυρα μιας συγκεκριμένης εποχής, σύμβολο επικοινωνίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης και μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Τα τελικά σχέδια ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο 1996 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου. Όλα τα χαρτονομίσματα θα φέρουν τελειοποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Κέρματα

Υπάρχουν 8 κέρματα ευρώ που αντιστοιχούν σε 2 και 1 ευρώ καθώς και σε 50, 20, 10, 5, 2 και 1 λεπτά του ευρώ. Κάθε κέρμα θα έχει μια κοινή ευρωπαϊκή όψη. Στην άλλη όψη κάθε κράτος μέλος θα κοσμεί τα κέρματα με τα δικά του σύμβολα. Ανεξάρτητα από το σύμβολο που έχουν τα κέρματα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και στα 11 κράτη μέλη. Για παράδειγμα, ένας γάλλος πολίτης θα μπορεί να αγοράζει ένα σάντουιτς στο Βερολίνο χρησιμοποιώντας ένα κέρμα με την παράσταση του βασιλιά της Ισπανίας. Η κοινή όψη των κερμάτων θα αντιπροσωπεύει το χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο εγκάρσιες γραμμές όπου θα εμφανίζονται τα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας. Τα κέρματα των 1, 2 και 5 λεπτών δίνουν έμφαση στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, ενώ τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών παρουσιάζουν την Ένωση ως σύνολο εθνών. Τα κέρματα 1 και 2 ευρώ περιγράφουν την Ευρώπη χωρίς σύνορα. Τα τελικά σχέδια συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο 1997, στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο του Άμστερνταμ.

site της Ε.Ε. για το ευρώ