Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

 

Υπάρχουν ποικίλες αγροτικές γιορτές για την λατρεία των φυσικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικός ο “χορός των Θεριστών”. Το αγγείο του βρέθηκε στην Αγ. Τριάδα της Μεσσαράς. Τα σπίτια τους ήταν απλά κυρίως ορθογώνια, με την κύρια αίθουσα και τα μικρά συνεχιζόμενα δωμάτια των παιδιών και των γυναικών, το κελάρι με τα πιθάρια και τις στάμνες. Οι γυναίκες κλώθουν και υφαίνουν, όμως βοηθούν και τους άντρες στα περιβόλια και χωράφια. Στο κάθε αγρόκτημα εφαρμόζεται η πολυκαλλιέργεια, λίγη κτηνοτροφία και μελισσοκομεία. Η κρητική χρονιά καθορίζεται από τις τρείς εποχές: την εποχή των βροχών, Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, την εποχή της άνθισης, Μάρτιο έως Ιούνιο, την εποχή της ξηρασίας, Ιούλιο έως Οκτώβριο.

Η ζωή στην ύπαιθρο.

Καλλιεργούσαν όσπρια σιτάρι, κριθάρι. Είχαν αμπέλια και ελιές. Ο χωρικός της Κρήτης θεωρούσε την ελιά ιερή. Δημητριακά, φρούτα, κρασί, ελιές ήταν τα βασικά της Κρητικής ζωής.

Το κυνήγι μαζί με το χορό αποτελούσαν το μεγάλο πάθος των Κρητών. Η Θεά Δίκτυννα που λάτρευαν ήταν η Θεά του κυνηγιού και ταυτίστηκε αργότερα με την Θεά Άρτεμη.