ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΝΩΣΟΣ

Από παλιά ήταν γνωστό ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε κάποτε μια πόλη με την ονομασία Κνωσός. Ο πρώτος που έκανε ανασκαφή εκεί ήταν ο Μίνως Καλοκαιρινός, και το 1878 ανακάλυψε δύο από τις αποθήκες του ανακτόρου.

Οι προσπάθειες του σταμάτησαν από τους Τούρκους ιδιοκτήτες και έτσι ο Άρθουρ Έβανς το 1900 άρχισε συστηματικές ανασκαφές όταν η Κρήτη ήταν αυτόνομη πολιτεία. Μέχρι το 1903 είχε αποκαλυφθεί σχεδόν όλο το ανάκτορο.

 

Το ανάκτορο ήταν κατοικία του Βασιλιά των αξιωματούχων και του ιερατείου. Ήταν διοικητικό και οικονομικό κέντρο, είχε όμως και ιερό χαρακτήρα. Η κεντρική αυλή χωρίζει το ανάκτορο σε δύο πτέρυγες. Την δυτική Α που ήταν τα ιερά και τα επίσημα κρατικά διαμερίσματα και την ανατολική Β όπου βρίσκονται οι κατοικίες και τα εργαστήρια.

Στην δυτική πτέρυγα θα συναντήσουμε την Αίθουσα του θρόνου το Διάδρομο της Πομπής, την τοιχογραφία του Πρίγκιπα με τα κρίνα. Στην Ανατολική τις μεγάλες αίθουσες υποδοχής με κυριότερες την αίθουσα με τους Διπλούς Πέλεκεις και το Μέγαρο της Βασίλισας.

Στις αίθουσες αυτές οδηγεί το επιβλητικό μεγάλο κλιμακοστάσιο.

Τελωνείο

Μεγάλος λιθόστρωτος δρόμος πομπής, ο βασιλικός δρόμος οδηγούσε από το μικρό ανάκτορο και την πόλη στον υπαίθριο θεατρικό χώρο.

Θέατρο

Η πόλη της Κνωσού, είναι μια ατείχιστη πόλη 80000 κατοίκων. Ο συνολικός πληθυσμός πρέπει να ξεπερνούσε τις 100000 μαζί με τους κατοίκους τις λιμενικής περιοχής.