ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ

Το προανακτορικό νεκροταφείο Βρίσκεται στην παραλία του ομώνυμου χωρίου στην τοποθεσία Πάτημα. Το τειχισμένο κτίριο βρίσκεται στο λόφο Κουφωτά, Δ. από το νεκροταφείο. Το νεκροταφείο ερευνήθηκε από τον Κ.Λάβαρα το 1971. Το τειχισμένο κτίριο από τη Μ. Τσιποπούλου το 1564-5.

Εδώ έχει ανασκαφτεί ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό τάφων (περίπου 300) νεκροταφεία της προϊστορικής Κρήτης. Οι τάφοι είναι λακκοειδείς και θαλαμοειδείς λαξευτοί, θυμίζουν κυκλαδικούς. Περιείχαν πάνω οπό 1500 αγγεία του ρυθμού Πύργου κυρίως, στιλβωτά και εγχάρακτα. Άλλα αγγεία ανήκουν στην ΠΜ II περίοδο. Από τα άλλα ευρήματα αναφέρονται λεπίδες οψιανού και χάλκινα εγχειρίδια και αγγίστρια. Το νεκροταφείο μαρτυρεί τις στενές σχέσεις της Κρήτης με τις Κυκλάδες στο πρώτο μισό της 3ης χιλιετίας.

Το τειχισμένο κτίριο έχει μεγάλες διαστάσεις και μακρόστενη κεντρική ουλή, με εισόδους από τα Δ. και τα Α. Περιβάλλεται από τείχος. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η συμμετρία και η κανονικότητα της κάτοιμης. Από τα ευρήματα αναφέρονται λίγα πήλινα αγγεία και πολλά λίθινα εργαλεία και σκεύη. Χρονολογείται στο τέλος της προανακτορικής περιόδου.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ