ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

«Έχουμε την απαίτηση να επιδιώξουμε πιο πολύ να πετύχουμε απ' όσα κι οι δυο μας αληθινά έχουμε στο νού μας, αφού κι οι δυο μας ξέρουμε ότι σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική το δίκιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του, και πως, όταν αυτό δε συμβαίνει, οι δυνατοί κάνουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται. »

(μετάφρ. βιβλ. 5ο, κεφ. 89)

ΣΧΟΛΙΑ:

Ο Θουκυδίδης με τις δημηγορίες του αλλά και με το δραματικό διάλογο Αθηναίων - Μηλίων (βιβλίο 5ο, κεφ. 84 - 116), αποτελούν συντελεστές ανάπτυξης της πολιτικής επιστήμης. Μέσα από την πορεία των κοινωνιών παρατηρούμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρώτοι που συγκροτούν κράτος, που απαιτείται απ' όλα τα μέλη του συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Τα μέλη της πόλης συγκεντρωμένα, όταν συγκροτούν την εκκλησία του δήμου έχουν το δικαίωμα να συζητούν κρατικά ζητήματα. Παρατηρούμε την ίδια κατάσταση μετά από 2.500 χιλιάδες χρόνια, παρέμβαση των μελών μις κοινωνίας σε κρατικά ζητήματα με τη μορφή πολιτικολογίας.

Όπως έκριναν και κρίνουν οι άνθρωποι το δίκαιο λογαριάζεται, όταν και τα δύο μέρη που έχουν διαφορές διαθέτουν τα ίδια μέσα εξαναγκασμού, αλλιώς οι δυνατοί προστάζουν και οι αδύναμοι υπακούνε· το επιχείρημα είναι πολύ κυνικό, αλλά και πολύ πραγματικό, και σήμερα ακόμη αυτό γίνεται και στις σχέσεις ανάμεσα στα άτομα και πιο πολύ ανάμεσα στις σχέσεις κρατών.

Περιεχόμενα