Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

" Κι όσο στο να ακούει κανείς την αφήγησή μου, επειδή λείπει απ' αυτήν το μυθικό, ίσως θα φανεί λιγότερο ευχάριστη· όσοι όμως θα θελήσουν να γνωρίσουν με ακρίβεια αυτά που έγιναν κι εκείνα που, σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση, θα γίνουν κάποτε ξανά τέτοια ή παρόμοια, αυτοί να κρίνουν το έργο μου οφέλιμο θα μου είναι αρκετό. Το έργο έχει γραφτεί πιο πολύ σαν μελέτημα παντοτινό παρά σαν ανάγνωσμα της στιγμής για να τ' ακούν ευχάριστα. "

(Μετάφρ. βιβλ. 1ο, κεφ. 22, 4)

ΣΧΟΛΙΑ:

Γνωστό σε όλους ότι ο Θουκυδίδης καταξιώθηκε μέσα στο χρόνο ως ο μεγαλύτερος ιστορικός της Αρχαιότητας αλλά και των νεότερων χρόνων, παραμέρισε το μύθο από την ιστορία. Στο παραπάνω απόσπασμα ο Θουκυδίδης πιστεύει ότι οι μεταγενέστεροι του θα πάρουν ένα πολύτιμο μάθημα, το οποίο τους βοηθάει να προβλέψουν και να κατανοήσουν το ιστορικό Γίγνεσθαι.

Η θέση της ιστορίας ανάμεσα στις άλλες επιστήμες είναι κυρίαρχη, τώρα δεν αποτελεί μια απλή παράθεση γεγονότων, αλλά μας δίνει την επιστημονική τους εξήγηση. Τα γεγονότα δε μιλούν μόνα τους, αλλά παίρνει σάρκα και οστά όταν τα παρουσιάζει ο ιστορικός. Μέσα από τη σαφή και ακριβή παρουσίαση των γεγονότων, γνωρίζουμε την εξέλιξη και τα λάθη των ανθρωπίνων κοινωνιών στο παρελθόν. Ο ιστορικός αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι βοηθούν στη βελτίωση αλλά και στην αποφυγή παλιότερων λαθών. Γι' αυτό και ο Θουκυδίδης χαρακτηρίζει το έργο του παντοτινό και όχι σαν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.

Έτσι πρέπει ν' αναγνωρίσουμε ότι όποια ιδέα πιστής επανάληψης και αντιγραφής των ιστορικών γεγονότων, πάντοτε είναι πλεονέκτημα να τα γνωρίζουμε, γιατί μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες συμπεριφορές, κάποιες αντιμετωπίσεις που ανήκουν σε όλες τις εποχές. Η εξιστόρηση των γεγονότων δίνει μαθήματα που ισχύουν για τους ανθρώπους όλων των εποχών.

Περιεχόμενα