H ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

 

xelona.jpg (24258 bytes)

Η θαλάσσια χελώνα είναι ερπετό που αναπνέει με πνεύμονες, ζει στο νερό, αλλά είναι αναγκασμένη να αφήνει τα αυγά της στη ζεστή άμμο για να εκκολαφτούν. Απειλείται κυρίως από την υποβάθμιση και καταστροφή των βιοτόπων αναπαραγωγής της, τις συλλήψεις με αλλιευτικά εργαλεία, την καταστροφή των περιοχών διατροφής - διαχείμανσης και τη ρύπανση των θαλασσών.

xelonakia.JPG (22837 bytes)
Τα χελωνάκια μόλις έχουν βγει απ' το αυγό μετά από 2 μήνες εκκόλαψη. Οσα απ' αυτά επιζήσουν θα επιστρέψουν να γεννήσουν στην ίδια παραλία.

Στην Ελλάδα ωοτοκεί μόνο η Καρέττα-Καρέττα και επειδή έχει αναπτύξει γεννετικά διακριτούς πληθυσμούς δε ζευγαρώνει με χελώνες από άλλη περιοχή ωοτοκίας. Έτσι ο πληθυσμός μιας περιοχής δεν αναπληρώνεται (αν εξαφανιστεί) από πληθυσμό άλλης περιοχής.

Δύο Προεδρικά Διατάγματα του '80 και '81, προστατεύουν και τα τρία είδη θαλάσσιας χελώνας (οι άλλες είναι η πράσινη Μύδας και η χελώνα Δερμοχέλης) που ζουν στα ελληνικά νερά.

Αξιοσημείωτη είναι η "φιλοπατρία " της θαλάσσιας χελώνας που επιστρέφει πάντα στην παραλία που γεννήθηκε για να γεννήσει. Τα χελωνάκια είναι φωτοτακτικά, δηλαδή κινούνται προς την κατεύθυνση του φωτός. Όταν δεν υπάρχουν τεχνητά φώτα η επιφάνεια της θάλασσας είναι η φωτεινότερη και κατευθύνονται προς τα εκεί.

avgaxel1.jpg (16636 bytes)

Σε λάκκο βάθους 0,5 μ. γεννούν 120 αβγά σε μέγεθος και σχήμα που έχει ένα μπαλάκι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Εκτός από την αξιοποίηση των χώρων ωοτοκίας τα χελωνάκια έχουν πολλούς εχθρούς και το ποσοστό επιβίωσής τους ως την ενηλικίωση είναι 1-2%ο .

Η ίδρυση του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου θα διασφαλίσει την πλήρη προστασία του βιότοπου, αλλά η συνεργασία τοπικής κοινωνίας - πολιτείας είναι απαραίτητη.

Η συχνή τέλος αναφορά σε τραυματισμένες   θαλασ. χελώνες οδήγησε στη δημιουργία των μοναδικών στη Μεσόγειο εγκαταστάσεων περίθαλψης και επανένταξής τους, μετά από πολυετείς προσπάθειες του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας.

xel.jpg (60293 bytes)

Οι σημαντικότερες τέλος παραλίες ωοτοκίας είναι ο κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο, ο κόλπος της Κυπαρισσίας, ο Λακωνικός κόλπος, οι παραλίες Ρεθύμνου, Χανίων και Μεσσαράς.