ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ

avga.jpg (56097 bytes)
Βασιλαετός. Ο πληθυσμός του διεθνώς είναι 900 ζευγάρια. Στην Ελλάδα ενώ τον θεωρούσαμε εξαφανισμένο από το 1994 -με το θάνατο του τελευταίου ζευγαριού στη Δαδιά- ανακαλύφθηκε σε περιοχή των βόρειων συνόρων ένα ζευγάρι.

 

aitos.jpg (28119 bytes)
wpe10277.gif (119312 bytes)

Μαυρόγυπας. Ένα ακόμη επιτυχές πρόγραμμα της WWF στο δάσος της Δαδιάς 'Εβρου

ο πληθυσμός του αυξήθηκε σημαντικά.

wpe91469.gif (86381 bytes)
ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ , Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ  ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

Είναι ο αετός των βουνών της πατρίδας μας. Άλλοτε τον συναντούσες σε όλη την Ελλάδα ενώ σήμερα δεν υπάρχουν πάνω από 180 ζευγάρια και ο συνολικός   πληθυσμός της Ευρώπης δεν είναι μεγαλύτερος από 5.600 αναπαραγωγικά ζευγάρια.

xaetos.jpg (35245 bytes) x. aet4.gif (88789 bytes)

 

thaetos.jpg (28014 bytes)

Θαλασσαετός με πληθυσμό 3-4 ζευγάρια σε ΄Έβρο και Κερκίνη. Η σωτηρία και ενός μόνο ατόμου είναι πολύ σημαντική.

ΓΥΠΑΕΤΟΣ  ο ερημίτης των ορέων.

Το πραγματικό του χρώμα στο κάτω μέρος του σώματος του είναι λευκό . Αυτό ανακαλύφθηκε από τυχαία και σπάνια παρατήρηση του πτηνού να χρωματίζεται ενώ τριβόταν σε πέτρωμα.

gaetos.jpg (26166 bytes) gaetos1.jpg (20823 bytes)

Γυπαετός ,στη Ρόδο τον ονομάζουν <<Χαλιναρά>> γιατί τα μουστάκια του θυμίζουν χαλινάρια. Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν απομείνει 2 επικράτιες  στο όρος Τζένα και Ν.Πίνδο χωρίς μέλλον .Στην Κρήτη είναι καλύτερα τα πράγματα , υπάρχουν 10 επικράτιες με ζευγάρια.(Ποτέ όμως τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα γιατί η εξαφάνιση του είδους από μια επικράτεια μπορεί να γίνει κάθε ώρα και στιγμή).

kok.jpg (10770 bytes)kok.jpg (10770 bytes)Κοκαλάς ,το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που τρέφεται σε ποσοστό 70-90% με κόκαλα που τα μεγαλύτερα τα σπάει σε βραχώδεις πλαγιές τις <<σπάστρες>>.

 ornio.gif (97742 bytes)

Όρνιο-γύπας. Περιπώσεις εξαφάνισης ολόκληρης αποικίας αυτών των πουλιών από ένα και μοναδικό δόλωμα υπάρχουν πολλές γιατί οι γύπες αναζητούν την τροφή τους σε ομάδες.

Άλλα απειλούμενα αρπακτικά είναι:

Ο Στικταετός και Κραυγαετός. (Μετά τη συνάντηση που έγινε στη Λετονία το 1996 και στην οποία συμμετείχε και μέλος της ΕΟΕ περιμένουμε την τελική παρουσίαση του Σ.Δ. ώστε να καθοριστούν οι συγκεκριμένες ενέργειες για δράση.)

Ο Σπιζαετός. (Η ΕΟΕ, μέσα  από έρευνα για την αναθεώρηση του καταλόγου για της σημαντικές για τα πουλιά Περιοχές, προχώρησε σε μια ριζική αναθεώρηση της κατάστασης του είδους στην Ελλάδα . Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην Ισπανία το 1997 περιμένουμε το σχεδιασμό του Δ.Σ.για τις απαραίτητες δράσεις).

Το Χρυσογέρακο. (Σπάνιο γεράκι για το οποίο ελάχιστα   ξέρουμε ,παρόλου που τα τελευταία χρόνια η ΕΟΕ έχει συγκεντρώσει σημαντικά για το είδος στοιχεία).

Το Κιρκινέζι. (Μικπόσωμο γεράκι που φωλιάζει σε κεραμίδια και τρύπες παλιών σπιτιών .Η ΕΟΕ εντόπισε σημαντικούς πληθυσμούς ιδίως στη Θεσσαλία το 1994 και 1995 .Παράλληλα έχουν γίνει και δοκιμαστικές εφαρμογές τεχνητών φωλιών).