Ο ΑΙΓΑΙΟΓΛΑΡΟΣ

glaros.jpg (33522 bytes)eglaros.jpg (21126 bytes)

O Αιγαιόγλαρος διαφέρει απ'τον ασημόγλαρο γιατι είναι μικρότερος και ελαφρύτερος, ενώ πιο εύκολα ξεχωρίζει γιατί έχει βαθύ κόκκινο ράμφος και σκουρόχρωμα πόδια.

avga.jpg (56097 bytes) 

Είναι ο πιο "θαλασσόβιος" απ' όλους τους άλλους γλάρους, αποφεύγει τα λιμάνια, τους σκουπιδότοπους και προτιμά τις ερημικές βραχώδεις νησίδες. Πράγμα που σημαίνει ότι η υπεραλίευση που οδηγεί στη μείωση των αλιευμάτων επηρεάζει άμεσα τον πληθυσμό και την αναπαραγωγική του επιτυχία. Έτσι εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία του μας δηλώνει ότι έχουμε καθαρές και πλούσιες θάλασσες.

Ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός του είναι περίπου 14.000 ζεύγη, περιορισμένος στη λεκάνη της Μεσογείου. Στο Αιγαίο υπάρχουν αποικίες των 10 ως 65 ζευγαριών απομονωμένες σε ασφαλείς βραχονησίδες και εκτιμάται ότι είναι 500 με 550 ζεύγη πουλιών, ευαίσθητα στην ανθρώπινη ενόχληση στους χώρους αναπαραγωγής, και τον ανταγωνισμό του Ασημόγλαρου που τον εκτοπίζει από τους χώρους φωλιασμού.

Στην Ελλάδα έχει συνταχθεί ειδικό πρόγραμμα διάσωσης με τίτλο "Δράσεις για την προστασία του Αιγαιόγλαρου Larus audouili" με σκοπό τη μελέτη του στις βραχονησίδες και τη φύλαξη των αποικιών. Ενώ θα ξεκινήσει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.