Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

ark.jpg (38593 bytes)  arkoudes.jpg (40425 bytes)
Η αρκούδα με το μικρό της, το οποίο πολλές φορές γίνεται αιτία θανάτωσής της. Το μικρό μπορεί να αρπαχθεί με σκοπό το πρόσκερο κέρδος -αφού το εκπαιδεύσουν ώστε να γίνει χορευτής.

ark1.jpg (43707 bytes)

 

Τα στοιχεία του κοινοτικού προγράμματος "ΑΡΚΤΟΣ" που υλοποιείται στην Ελλάδα από το 1994 με το συντονισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, το μέγεθος του πληθυσμού υπολογίστηκε σε 110-130 άτομα. Αυτός   ο αριθμός αποτελεί το 50% του πληθυσμού της Νότιας και Δυτικής Ευπώπης. Ροδόπη Πίνδος αποτελούν τους δυο τελευταίους πυρήνες ζωής της αρκούδας οι οποίοι δεν επικοινωνούν πια μεταξύ τους.

Αν και προστατεύονται από τη νομοθεσία από το 1969 οι αρκούδες έχουν απώλειες (λαθροθηρίας) 14 ζώων τη χρονιά, αριθμός τριπλάσιος του κρίσιμου ανώτατου ορίου "αντοχής" ενός φυσικού πληθυσμού.

Η καφέ αρκούδα έχει άριστη ακοή και όσφρηση όχι όμως καλή όραση. Ζώο με εξαιρετική ευφυία, ικανότητα προγραμματισμού και "σύνεση". Παμφάγο με προτίμηση στις φυτικής προέλευσης τροφές. Οι αναλύσεις περιττωμάτων που έγιναν από το πρόγραμμα "ΑΡΚΤΟΣ" έδειξαν ότι το διαιτολόγιο της έχει τουλάχιστο 67 είδη φυτικών και ζωικών οργανισμών. Αυτό δείχνει ότι διαθέτει τρομερή τροφική ευελιξία (μηχανισμός προσαρμογής) και λόγο της κινητικότητας της λειτουργεί ακούσια ως φυσικός μεταφορέας-σπορέας φυτών, μέσω των περιττωμάτων.

Ο βιολογικός της κύκλος στρέφεται γύρω από τον χειμέριο λείθαργο κατά τη διάρκεια του οποίου η αρκούδα ξυπνάει εύκολα και ξαναπέφτει σε λήθαργο, σε αντίθεση με τη χειμέρια νάρκη.

Η ύπαρξη της αρκούδας στα δάση μας δηλώνει ότι διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σε φυτικά είδη και δένδρα ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της, έχοντας μεγάλη φυσικότητα. Δεν είναι τυχαία η άρρηκτη σχέση αρκούδας-δάσους, μακριά από το οποίο δεν μπορεί να επιτελέσει τις βιολογικές της λειτουργίες.