Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

    Παραθαλάσσιο χωριό στην επ. Αποκορώνου του ν. Χανίων στο μυχό του κόλπου του Αλμυρού, 39 χλμ. από τα Χανιά, 111 χλμ. από το Ηράκλειο.

    Το μέρος είναι στρατηγική διάβαση και σε παλιά εποχή έκτισαν μικρά φρούρια για τη φρούριση του και γι' αυτό λεγόταν Παλιοκάστελα και Καστελάκια. Αργότερα ο οικισμός λεγόταν Αλμυρός ή Χάνια του Αλμυρού από τον παρακείμενο Αλμυρό και Αλμυρούπολη. Ίσως υπήρχαν και μερικά σπίτια ψαράδων, αλλά στην απογραφή του 1881 δεν αναφέρεται. Φαίνεται να εποικίστηκε ύστερα από την απελευθέρωση, οπότε ο Δήμος Μαθέ με απόφαση του έδωσε στο νέο οικισμό το όνομα Γεωργιούπολη, για να τιμήσουν τον ύπατο αρμοστή πρίγκηπα Γεώργιο.Πρώτη φορά αναφέρεται στην απογραφή του 1900 και ο Δήμος Μαθέ μετονομάστηκε σε Δήμο Γεωργιούπολης όπως και σήμερα.

    Δυτικά από τη Γεωργιούπολη ένα χιλιόμετρο είναι ένας γήλοφος, γνωστός με το όνομα του Βένου ή Κεφάλα. Πάνω σ΄ αυτόν ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Αμφιμάλιον ή Αμφίμαλα (Μάλα= βουνός, βούνισμα, άρα πόλη ανάμεσα σε δυο βουνά

ag-nikolaos.gif (38338 bytes)

     Στις αρχές του αιώνα μας υπαγόταν στο Νομό Σφακίων, ήταν έδρα του ομώνυμου δήμου και είχε 106 κατοίκους . Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Τότε είχε πληθυσμό 503 άτομα. Αναγνωρίστηκε ως Δήμος που περιλαμβάνει και τα χωριά Ασπρουλιάνοι, Κάβαλος, Μαθές και Μουρί. ΄Εχει έκταση 22 τ. χλμ. μέσο σταθμικό υψόμετρο 37 μέτρα και ο πληθυσμός της από 441 άτομα (1928), έφτασε σήμερα ~1000. Το έδαφος της είναι ημιορεινό, καλύπτεται από καλλιέργειες ελαιοδέντρων, κηπευτικών, ζωοτροφών και από βοσκότοπους.Έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Σήμερα είναι ένα τουριστικό θέρετρο με πολλά ξενοδοχεία , ταβέρνες, καφετέριες, θαλάσσια σπορ για την εξυπηρέτηση του καλοκαιρινού τουρισμού.