Φορτέτζα

 fortezza

Είναι Βενετσιάνικο φρούριο. Κτίστηκε από το ρετούρη (διοικητή) Λάντο το 1573-1580, πάνω στο λόφο Παλαιόκαστρο. Το συνολικό μήκος του είναι 1307 μ. και περιλαμβάνει  τέσσερις προμαχώνες και τρεις αιχμές. Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν 76800 αγγαρείες των κατοίκων όλου του νομού και κατασκευάστηκε από κανονικές ορθογωνικές πέτρες από τον πρωτομάστορα  Γ. Σκορδίλη.

Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανατολικά και αποτελείται από μια μεγάλη στοά ενώ στην εξωτερική πλευρά υπήρχε το έμβλημα της Βενετίας (το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου). Πάνω στη Φορτέτζα υπήρχε το διοικητήριο, τρεις πυριτιδαποθήκες, δεξαμενές, στρατώνες, νοσοκομείο, δέκα κυκλικές σκοπιές και μια τετραγωνική. Γύρω γύρω υπήρχαν πολεμίστρες και κανονιοθυρίδες.

Το 1583 χτίστηκε ο καθεδρικός ναός του Ρεθύμνου πάνω στο φρούριο, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, που το 1648 ο Ιμπραήμ Χαν τον μετέτρεψε σε τζαμί αφού προστέθηκε μεγάλος θόλος διαμέτρου 11μ. Στο χώρο υπάρχουν ακόμα δύο εκκλησίες, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Θεοδώρου του Τριχινά..

Στο χώρο της Φορτέτζας υπάρχει και το θέατρο Ερωφίλη όπου δίνονται παραστάσεις κατά τη διάρκεια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

Επόμενη σελίδα

Προηγούμενη σελίδα

Αρχική σελίδα