Κεφάλαιο 2: Ήχος
Περιεχόμενα

Σελίδα 6 από 26

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ήχος: Ηχογόνες Πηγές, Διάδοση

2ο ΘΕΜΑ: Για να διαδοθεί κάποιος ήχος θα πρέπει να παρεμβάλλεται μεταξύ πηγής και ακροατή υλικό μέσο, δηλαδή στερεό, υγρό, ή αέριο.

Πειράματα
1. Το κλασσικό παιδικό "τηλέφωνο".

Πείραμα 1: Το κλασσικό παιδικό "τηλέφωνο".

Υλικά: Δύο άδεια κονσερβοκούτια, δύο σπίρτα, 20-30 μέτρα νήμα.Εκτέλεση: Τρυπούμε το εσωτερικό των κουτιών και αφού περάσουμε την κλωστή μέσα από τη τρύπα την στερεώνουμε με ένα σπίρτο. Στην άλλη άκρη της κλώστης επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

Μόλις τεντωθεί το νήμα μπορεί κάποιος να μιλά στο ένα κουτί και κάποιος άλλος να ακούει από μεγάλη απόσταση τα λόγια του.

Παρατηρήσεις:
1) Είναι δυνατόν με καλά τεντωμένο το νήμα να επικοινωνήσετε με το πρωτόγονο αυτό "τηλέφωνο" σε απόσταση μέχρι 60 μέτρα. Στη περίπτωση αυτή όμως, επειδή οι "βαρύτεροι" ήχοι εξασθενούν, η φωνή σας θα φθάσει "λεπτότερη" στο άλλο άκρο.

2) "Τηλέφωνο" μπορεί να γίνει και ένας μακρύς σωλήνας ύδρευσης ή κάποιο λάστιχο ποτίσματος. Μιλώντας από το ένα άκρο του ο ήχος διαδίδεται μέσω του αέρα του σωλήνα στο άλλο.

3) Το ότι ο ήχος διαδίδεται στα υγρά μπορούμε να το αντιληφθούμε όταν βουτήξουμε το κεφάλι μας στο νερό της θάλασσας, οπότε μπορούμε να ακούσουμε τους ήχους των χαλικιών που ανακατώνει το κύμα, τις φωνές των άλλων κολυμβητών κλπ.

Συμπεραίνουμε: Ο ήχος διαδίδεται μέσα σε στερεά σώματα. Στον ίδιο στόχο σκοπεύει και το πείραμα 1.