Κεφάλαιο 2: Ήχος
Περιεχόμενα

Σελίδα 25 από 26

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ήχος: Είδη, Χαρακτηριστικά

3ο ΘΕΜΑ: Κάθε ήχος έχει γνωρίσματα που αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάθε ακροατής και λέγονται υποκειμενικά γνωρίσματα ή χαρακτηριστικά.

Ερωτήσεις

Κατασκευές
1. Κατασκευάστε ένα μουσικό όργανο από καρφιά.

Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι...

Οι θόρυβοι του περιβάλλοντος έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην ακοή και αυτό το τίμημα το πληρώνουν όπως είναι φυσικό οι "πολιτισμένοι" λαοί. Είναι χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης με αντικείμενο την πρωτόγονη φυλή των Μαμπαάν που ζει στα σύνορα Σουδάν και Αιθιοπίας. Οι κάτοικοι της φυλής αυτής ζουν μια εξαιρετικά ήσυχη ζωή και μπορούν να ακούσουν ψίθυρο από απόσταση ίση με το μήκος ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Σε τιμή έντασης 0,000001 Watt, (θόρυβος μηχανής φορτηγού) ο ήχος δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τα αυτιά, ενώ ήχοι έντασης 0,001 Watt, (ισχυρότεροι κατά 10 δισεκατομμύρια φορές από τον ασθενέστερο ακουστό ήχο) προκαλούν πόνο.

Ο κορυδαλλός κελαηδάει περίπου 50 διαφορετικά τραγούδια χρησιμοποιώντας γι' αυτά 300 διαφορετικές "νότες".

Όλα τα ζώα δεν έχουν τα αυτιά στο κεφάλι τους. Μερικά είδη εντόμων όπως σκώροι και πεταλούδες τα έχουν στην βάση των φτερών τους, τα κουνούπια στις κεραίες τους και ένα είδος ακρίδας στα... πόδια της.

Ο πιο έντονος θόρυβος στον οποίο μπορεί να υποβληθεί ο άνθρωπος είναι το μούγκρισμα των πυραυλοκινητήρων των διαστημοπλοίων, το οποίο μπορεί να υπερβεί τα 175 ντεσιμπέλ. Τέτοιες εντάσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές σε μη προφυλαγμένους ακροατές, όπως σπάσιμο τύμπανων, σπασμούς ή και θάνατο ακόμη.

Τα δελφίνια όπως και πολλά άλλα ζώα μπορούν να κινούνται θαυμάσια προσανατολιζόμενα αποκλειστικά από τους υπέρηχους που εκπέμπουν και συλλαμβάνουν (ηχοβολιστική ικανότητα). Σε πείραμα που έγινε δελφίνι με σκεπασμένα τα μάτια του πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από "λαβύρινθο" σιδερένιων σωλήνων χωρίς να σκοντάψει πουθενά.

Όσο πιο "σφιχτές" είναι οι φωνητικές χορδές τόσο υψηλότερης συχνότητας ήχους (οξύτερους) παράγουν, ενώ όσο πιο χαλαρές είναι τόσο πιο βαρείς ήχους βγάζουν.

Η νότα ΝΤΟ παράγει 256 δονήσεις το δευτερόλεπτο.
Όταν βουλώσουμε το ένα αυτί μας τότε χάνουμε την ικανότητα να εντοπίσουμε την πηγή του ήχου.

Οι υπόηχοι είναι ήχoι μικρής συχνότητας τους οποίους δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Οι ήχοι αυτοί όμως επειδή πάλλονται αργά, μπορούν να προκαλέσουν συντονισμό σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος και να τα εξαναγκάσουν σε ταλάντωση, με συνέπεια να προκαλούν στον άνθρωπο ναυτίες, ιλίγγους, ακόμη και αιμορραγίες. Τα φαινόμενα είναι εντονότερα σε περιοχές πλούσιες σε υπόηχους όπως π.χ. τα αεροδρόμια.

Οι Κινέζοι εδώ και χιλιάδες χρόνια προβλέπανε μερικές φορές σεισμούς παρατηρώντας τις αντιδράσεις διαφόρων ζώων. Η δημιουργία σεισμού στα βάθη της Γης προκαλεί υπόηχους, οι οποίοι φθάνουν στην επιφάνεια γρηγορότερα από τα σεισμικά κύματα. Τους ήχoυς αυτούς δεν τους συλλαμβάνει το ανθρώπινο αυτί, αλλά τους ακούνε διάφορα ζώα που εκδηλώνουν έντονα την ανησυχία τους.

Οι υπέρηχοι βρίσκουν μια τεράστια ποικιλία εφαρμογών σήμερα γιατί έχουν μεγάλη κατευθυντικότητα και εμφανίζουν μεγάλες διαφορές πιέσεων μεταξύ "πυκνωμάτων" και αραιωμάτων" που δημιουργούνται σ' αυτά. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξακρίβωση ρωγμών στο εσωτερικό μετάλλων, στην εύρεση της θέσης και του φύλλου του εμβρύου, στη βυθομέτρηση, τον προσδιορισμό κοπαδιών ψαριών από αλιευτικά κλπ.

Στον εγκέφαλο υπάρχει ένα κέντρο καταγραφής ηχητικών σημάτων και μηνυμάτων, όπως το σπάσιμο ενός γυαλιού, η φωvή ενός γνωστού μας, ο θόρυβος της μηχανής αυτοκινήτου κλπ. Όλα αυτά καταγράφονται από τη στιγμή που γεννιόμαστε και όταν καταστραφεί το κέντρο αυτό τότε προκαλείται η κατάσταση της ακουστικής αγνωσίας κατά την οποία οι παθόντες ακούν μεν, αλλά δεν αναγνωρίζουν την προέλευση των ήχωv. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα ενήλικο άτομο μπορεί να ξεχωρίσει περίπου 400.000 διαφορετικά ηχητικά σήματα.