Κεφάλαιο 2: Ήχος
Περιεχόμενα

Σελίδα 2 από 26

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ήχος: Ηχογόνες Πηγές, Διάδοση

1ο ΘΕΜΑ: Ήχος παράγεται όταν τα σωματίδια κάποιου υλικού μέσου
αναγκασθούν να εκτελέσουν ταλάντωση.


2ο ΘΕΜΑ: Για να διαδοθεί κάποιος ήχος θα πρέπει να παρεμβάλλεται μεταξύ πηγής και ακροατή υλικό μέσο, δηλαδή στερεό, υγρό, ή αέριο.

3o ΘΕΜΑ: Για να ακουσθεί από τον άνθρωπο ένας ήχος θα πρέπει να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: Πρώτο να είναι αρκετά ισχυρός και δεύτερο να έχει κατάλληλη συχνότητα.

4ο ΘΕΜΑ: Οι ήχοι είναι κύματα με τα οποία μεταφέρεται ενέργεια όχι όμως και ύλη.

5ο ΘΕΜΑ: Οι ήχοι κινούνται με διαφορετική ταχύτητα μέσα στα διάφορα υλικά μέσα.

6ο ΘΕΜΑ: Ο ήχος ανακλάται όταν συναντήσει κάποιο εμπόδιο.

7o ΘΕΜΑ: Ο ήχoς όταν εισέλθει σε νέο υλικό μέσο διάδοσης αλλάζει διεύθυνση διάδοσης (διάθλαση).

8o ΘΕΜΑ: Οι ήχοι απορροφούνται.

Εισαγωγή

"Ένα παλιό αίνιγμα ρωτούσε: "Τι είναι αυτό που έρχεται και φεύγει με ένα αμάξι, δεν έχει καμιά χρησιμότητα για το αμάξι και όμως το αμάξι δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς αυτό;"
Η απάντηση είναι ο θόρυβος.

Και όμως ο θόρυβος έχει μεγάλη χρησιμότητα για μας και για όλα τα ζώα. Πολλά γεγονότα που συμβαίνουν στη φύση, όπως η συνάντηση δύο αντικειμένων ή η ταραγμένη κίνηση του αέρος, ακτινοβολούν στην ατμόσφαιρα μια ελάχιστη ποσότητα της ενέργειάς τους με την μορφή κυμάτων πιέσεως. Ένα μικρό μέρος της ενέργειας που διασκορπίζεται εισχωρεί στα αυτιά μας και το ακούμε, πράγμα που μας επιτρέπει να λάβουμε γνώση του γεγονότος. Η ακοή εμφανίσθηκε τελευταία κατά την εξέλιξη των ειδών", αλλά έχει γίνει ο φρουρός των αισθήσεων μας, καθώς βρίσκεται πάντα σε συναγερμό."
(
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤIME LIFE, τομ." ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΗ" εκδ Λύκειος Απόλλων).

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε ένα κόσμο της απόλυτης σιωπής στον οποίο η έννοια "ήχος" θα ήταν άγνωστη. Έναν κόσμο στον οποίο θα απουσίαζε η γλυκύτητα της μελωδίας ενός αγαπημένου τραγουδιού, όπου τα μωρά θα μεγάλωναν δίχως να ακούσουν το νανούρισμα της μάνας και οι άνθρωποι δεν θα είχαν ποτέ ηρεμήσει από τον τόσο ευχάριστο θόρυβο του θαλασσινού κύματος. Πολύ πιθανόν τα όντα που θα ζούσαν στον εφιαλτικό αυτό κόσμο θα ήταν χωρίς αυτιά. (Οι νόμοι της Εξέλιξης λένε ότι η Φύση με απέραντη σοφία τείνει να εξαφανίσει οτιδήποτε άχρηστο στους οργανισμούς.)
Απελπισία!! Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο κόσμος μας είναι ένας κόσμος γεμάτος μουσική, ομιλίες, φασαρίες, κραυγές και ψίθυρους. Παλιοί μας γνώριμοι οι ήχοι, αξίζει να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

(Όταν λέμε ακοή εννοούμε τη συγκεκριμένη αίσθηση που σχετίζεται με τα αισθητήρια της ακοής και την αντίληψη των ακουστών ήχων. Και δεν εννοούμε την γενικότερη ικανότητα που έχουν διάφοροι οργανισμοί ακόμη και ατελέστατοι (αμοιβάδα, πρωτόζωα, σκουλήκια κλπ) να αντιλαμβάνονται εξωτερικά ερεθίσματα με άλλους μηχανισμούς που διαθέτουν.)