Κεφάλαιο 2: Ήχος
Περιεχόμενα

Σελίδα 18 από 26

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ήχος: Είδη, Χαρακτηριστικά

1ο ΘΕΜΑ: Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ήχων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε κατηγορία: οι απλοί ήχoι ή φθόγγοι, οι σύνθετοι ήχoι ή τόνοι, οι θόρυβοι και οι κρότοι.

Εισαγωγή

Οι απλοί ήχoι παράγονται από ορισμένα μόνο εργαστηριακά όργανα, όπως είναι η γεννήτρια ακουστών συχνοτήτων και το διαπασών. Οι ήχoι αυτοί έχουν μια μόνο χαρακτηριστική συχνότητα και είναι ότι απλούστερο (από πλευράς ανάμιξης διαφορετικών συχνοτήτων) μπορεί να υπάρξει σαν είδος ήχου.

Οι σύνθετοι ήχοι είναι οι ήχoι των διαφόρων μουσικών οργάνων, της φωνής των ανθρώπων και ζώων κλπ. Οι ήχoι αυτοί θα λέγαμε ότι είναι ένα ηχητικό "κοκτέιλ" απλών ήχωv.

Οι θόρυβοι αποτελούνται από διάφορους σύνθετους ήχους. Θόρυβος είναι ο ήχος που δέχονται τα αυτιά μας καθώς διασχίζουμε ένα πολυσύχναστο δρόμο ή το θρόισμα των φύλλων από τον άνεμο, το κελάρυσμα του νερού κλπ.

Τέλος, υπάρχουν και οι κρότοι που παράγονται από μια ξαφνική και βίαια ταλάντωση των μορίων του μέσου διάδοσης του ήχου. Οι κρότοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση και μικρή διάρκεια. Κρότος είναι ο ήχoς που παράγεται από ένα πυροβολισμό ή από το σκάσιμο μιας καλοφουσκωμένης μπάλας.