Κεφάλαιο 4: Ύλη και ενέργεια
Περιεχόμενα

Σελίδα 6 από 56

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ύλη και ενέργεια: Δομή της ύλης

2o ΘΕΜΑ: Τα μόρια είναι απλά σωματίδια από τα οποία αποτελούνται τα υλικά σώματα, και οι ιδιότητες που έχουν είναι οι ιδιότητες που εμφανίζουν τα σώματα.

Πειράματα
1. Τα υλικά σώματα αποτελούνται από μικρά αόρατα σωματίδια.
2. Τα μόρια κινούνται και έλκονται.

Στοιχεία: το αλφαβητάρι της ύλης.

Πείραμα 1: Τα υλικά σώματα αποτελούνται από μικρά αόρατα σωματίδια.

Υλικά:
Ένα ποτήρι νερό, ζάχαρη, ένα μπουκάλι κολόνια ή άλλο αρωματικό υγρό.

Εκτέλεση: Διαλύστε μισό κουταλάκι ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερού.

Η ζάχαρη διαχωρίζεται σε πολύ μικρά σωματίδια, τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, απλά γίνονται αντιληπτά από τη γλυκιά γεύση του διαλύματος.

Ρίξτε λίγη κολόνια στο δωμάτιο και αφήστε την να εξατμισθεί. Ο αέρας μετά από λίγο γεμίζει από "σωματίδια κολόνιας", μικρά, αόρατα, που διατηρούν όμως την ίδια χαρακτηριστική μυρωδιά της "μητρικής" ένωσης από την οποία αποσπάσθηκαν.

Συμπεραίνουμε:
1) Η ύλη αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια αόρατα με γυμνό μάτι.

2) Ο διαχωρισμός των μορίων μεταξύ τους μπορεί να γίνει με απλές φυσικές διεργασίες όπως είναι η εξάτμιση, ή η διάλυση.

3) Τα μικρά σωματίδια της ύλης κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και διατηρούν τις ιδιότητες του σώματος από το οποίο προήλθαν.

Παρατήρηση: Ένα καλό ανάλογο παράδειγμα για να καταλάβουν τα παιδιά τη σχέση μεταξύ των μορίων και του σώματος, από το οποίο προέρχονται, είναι το εξής. Ας φαντασθούμε ένα δοχείο με σκάγια. Κάθε ένα είναι ένα ανεξάρτητο σωματίδιο με χαρακτηριστικές ιδιότητες, όπως σταχτόμαυρο χρώμα, μεταλλική λάμψη, σκληρότητα κλπ. Αν τα λιώσουμε και τα αναγκάσουμε να χυθούν σε καλούπια και να δώσουν ένα μεταλλικό αντικείμενο τότε και αυτό θα εμφανίζει τις ίδιες ιδιότητες που είχαν και τα στοιχειώδη συστατικά του μέρη.