Κεφάλαιο 4: Ύλη και ενέργεια
Περιεχόμενα

Σελίδα 33 από 56

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ύλη και ενέργεια: Καταστάσεις της ύλης

5ο ΘΕΜΑ: Τα στοιχειώδη σωματίδια στα στερεά είναι κατά κανόνα πολύ πιο κοντά μεταξύ τους σε σχέση με τα υγρά και με μικρότερη ευχέρεια κίνησης. Στα αέρια τα σωματίδια είναι πολύ μεγάλες σχετικά αποστάσεις και κινούνται με τεράστιες ταχύτητες.


Πειράματα
1. Δυνάμεις και φυσικές καταστάσεις της ύλης.

Ερωτήσεις

Κατασκευές:
1. Τσακίστε ένα ντενεκέ μόνο με τον αέρα.
2. Κατασκευάστε ένα πυροβόλο με ένα στυλό και ένα πορτοκάλι.

Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι...

Η μέση ταχύτητα των μορίων του αέρα είναι περίπου 503 μέτρα το δευτερόλεπτο. Κάθε μόριο συγκρούεται με άλλα μόρια 50 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο.

Από τα 90 διαφορετικά στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στη φύση μόνο 2 είναι υγρά, ο υδράργυρος και το βρώμιο.

...ΜΑΚΑΒΡΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ "ΥΓΡΑ" ΑΕΡΙΑ.
Αν κάποια μέρα τo θερμόμετρο έπεφτε στους -194,4 oC, θα μας περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ο αέρας που μας περιβάλλει θα γινότανε υγρός. Ένα από τα συστατικά του αέρα το άζωτο υγροποιείται στους -195,8 oC και επειδή δεν είναι τοξικό και εκρηκτικό αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο συντήρησης αίματος, οργάνων ή και οργανισμών επ' αόριστο. Στην Αμερική μάλιστα έχουν δημιουργηθεί "τράπεζες" κατάψυξης και διατήρησης πτωμάτων, οι οποίες αναλαμβάνουν, έναντι μεγάλης βεβαίως αμοιβής, να συντηρήσουν τα σώματα των ενδιαφερομένων σε υγρό άζωτο όταν αυτοί εγκαταλείψουν τον ...μάταιο αυτό Κόσμο. Και όλα αυτά γιατί ελπίζουν ότι πολλά χρόνια αργότερα μια προηγμένη Ιατρική Επιστήμη θα μπορέσει να τους επαναφέρει στη Ζωή. Το πιο μακάβριο της υπόθεσης είναι ότι οι "φτωχότεροι" μπορούν να συντηρήσουν μόνο τον εγκέφαλο τους για πιθανή μελλοντική μεταμόσχευση του σε ξένο νεκρό σώμα.