Κεφάλαιο 4: Ύλη και ενέργεια
Περιεχόμενα

Σελίδα 32 από 56

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ύλη και ενέργεια: Καταστάσεις της ύλης

5ο ΘΕΜΑ: Τα στοιχειώδη σωματίδια στα στερεά είναι κατά κανόνα πολύ πιο κοντά μεταξύ τους σε σχέση με τα υγρά και με μικρότερη ευχέρεια κίνησης. Στα αέρια τα σωματίδια είναι πολύ μεγάλες σχετικά αποστάσεις και κινούνται με τεράστιες ταχύτητες.


Πειράματα
1. Δυνάμεις και φυσικές καταστάσεις της ύλης.

Ερωτήσεις

Κατασκευές:
1. Τσακίστε ένα ντενεκέ μόνο με τον αέρα.
2. Κατασκευάστε ένα πυροβόλο με ένα στυλό και ένα πορτοκάλι.

Γνωρίζετε ότι...

Κατασκευή 2: Κατασκευάστε ένα πυροβόλο με ένα στυλό και ένα πορτοκάλι.

Υλικά:
Ένα σκελετό στυλογράφου διαρκείας ανοικτό από τις δύο άκρες του, μία φλούδα από πορτοκάλι, ένα καλαμάκι από σουβλάκι.

Εκτέλεση: Αφαιρούμε το εσωτερικό τμήμα του στυλογράφου και βουλώνουμε με κόλλα τη πλαϊνή τρυπούλα που υπάρχει συνήθως. (Αναρωτηθήκατε αλήθεια γιατί να υπάρχει η τρυπούλα αυτή;) Στη συνέχεια βυθίζουμε το άκρο του κελύφους στη φλούδα του πορτοκαλιού, έτσι ώστε να μείνει ένα κυκλικό τμήμα της φλούδας σε κάθε μεριά του. Σπρώχνουμε με το καλαμάκι το ένα κομμένο τμήμα προς το εσωτερικό του κελύφους και παρατηρούμε το άλλο τμήμα να εκτοξεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.Συμπεραίνουμε:
1) Όταν ο όγκος ενός αερίου μικραίνει η πίεσή του αυξάνεται.
2) Τα αέρια έχουν μεταβλητό όγκο.

Απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε: Μπορείτε να βρείτε μόνοι σας την απάντηση κάνοντας ένα πολύ απλό πείραμα. Βυθίστε δύο καλαμάκια αναψυκτικού μέσα σε ένα μπουκάλι νερού και στη συνέχεια ανασύρετέ τα έχοντας το άνω άκρο του ενός κλειστό με το δάκτυλό σας. Θα παρατηρήσετε ότι στο ανοικτό και από τις δύο πλευρές καλαμάκι το αναψυκτικό ρέει και χύνεται ενώ στο άλλο παραμένει στο καλαμάκι.