Κεφάλαιο 4: Ύλη και ενέργεια
Περιεχόμενα

Σελίδα 31 από 56

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ύλη και ενέργεια: Καταστάσεις της ύλης

5ο ΘΕΜΑ: Τα στοιχειώδη σωματίδια στα στερεά είναι κατά κανόνα πολύ πιο κοντά μεταξύ τους σε σχέση με τα υγρά και με μικρότερη ευχέρεια κίνησης. Στα αέρια τα σωματίδια είναι πολύ μεγάλες σχετικά αποστάσεις και κινούνται με τεράστιες ταχύτητες.


Πειράματα
1. Δυνάμεις και φυσικές καταστάσεις της ύλης.

Ερωτήσεις

Κατασκευές:
1. Τσακίστε ένα ντενεκέ μόνο με τον αέρα.
2. Κατασκευάστε ένα πυροβόλο με ένα στυλό και ένα πορτοκάλι.

Γνωρίζετε ότι...

Κατασκευή 1. Τσακίστε ένα ντενεκέ μόνο με τον αέρα.

Υλικά:
Ένας ντενεκές λαδιού με λίγο νερό, ένα καμινέτο.

Εκτέλεση: Ανοίγουμε το βιδωτό στόμιο του ντενεκέ και τον θερμαίνουμε μέχρι να βράσει το νερό που περιέχει. Μόλις αρχίσει να βγαίνει ατμός από το στόμιο, κλείνουμε το καπάκι καλά και τον τοποθετούμε κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης. Με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι ο σκληρός ντενεκές μας τσακίζεται και τσαλακώνεται σαν χάρτινος.

Τα αίτια που προκάλεσαν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο είναι ότι το αέριο νερό (ατμός) μόλις υγροποιήθηκε συμπυκνώθηκε, άφησε έτσι πολύ " κενό " χώρο στο δοχείο με αποτέλεσμα η πίεση στο εσωτερικό του δοχείου να ελαττωθεί αν και η εξωτερική παρέμεινε ίδια.

Συμπεραίνουμε:
1) Όταν μια ποσότητα αερίου σώματος υγροποιηθεί τότε ο όγκος της μικραίνει.
2) Η πίεση που ασκούν οι ατμοί σε υψηλή θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την πίεση που ασκείται από τους ατμούς του ίδιου σώματος όταν αυτό ψυχθεί.

(Σημείωση: Το πείραμα αυτό είναι εξίσου καλό και για την επίδειξη της ατμοσφαιρικής πίεσης καθώς και της συστολής των αερίων).