Κεφάλαιο 1: Φως
Περιεχόμενα

Σελίδα 8 από 40

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Φως: Φωτεινές Πηγές, Διάδοση

4ο ΘΕΜΑ: Με το φως μεταφέρεται ενέργεια.

Πειράματα
1. Και εγένετω φως.
2. Το φως... δεν στρίβει.
3. Το μαγικό κουτί που αντιστρέφει τα αντικείμενα.
4. Φωτεινή ... ζάχαρη!

Ερωτήσεις

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ LASER

Κατασκευές
1. Ας παίξουμε με τις σκιές.

Γνωρίζετε ότι...

Πείραμα 2: Το φως... δεν στρίβει.

Υλικά: Μια φωτεινή πηγή (κερί ή ηλεκτρικός φακός), τρία χαρτονάκια με μια τρύπα στο κέντρο τους.Εκτέλεση: Με πολύ εύκολο τρόπο, όπως δείχνει το σχήμα, μπορούμε να αποδείξουμε ότι το φως κινείται ευθύγραμμα. Τα χαρτονάκια τσακίζονται στο κάτω άκρο τους για να στηρίζονται. (Η τσάκιση για να έχει καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να γίνει στο μισό μήκος προς τη μια φορά και στο άλλο μισό προς την άλλη, όπως δείχνει η παρακάτω λεπτομέρεια)...Σημείωση 1: Στην ευθύγραμμη διάδοση του φωτός οφείλεται και η δημιουργία σκιάς και παρασκιάς κάτι που αξίζει να σημειωθεί.
Σημείωση 2: Μπορούμε με ένα ακόμη πολύ απλό τρόπο να δείξουμε ότι το φως κινείται ευθύγραμμα. Αρκεί να διαθέτουμε ένα λάστιχο ποτίσματος μήκους περίπου μισού μέτρου και ένα αναμμένο κερί. Τοποθετούμε το ένα άκρο του ελαστικού σωλήνα μπροστά από το μάτι μας και το άλλο μπροστά από το αναμμένο κερί. (Το λάστιχο να είναι τοποθετημένο οριζόντια και όχι κατακόρυφα για να μην υπάρξει ατύχημα στο μάτι λόγω καπνού και φλόγας.) Η φλόγα φαίνεται μόνο όταν το λάστιχο είναι τεντωμένο.Συμπεραίνουμε: Το φως διαδίδεται ευθύγραμμα.

Παρατήρηση: Το φως διαδίδεται μέσω του σωλήνα και στη δεύτερη περίπτωση, κατόπιν συνεχών αντανακλάσεων στα τοιχώματα του, όχι όμως και η εικόνα της φλόγας.