Κεφάλαιο 1: Φως
Περιεχόμενα

Σελίδα 21 από 40

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Φως:Ανάκλαση,Διάθλαση,Απορρόφηση

1ο ΘΕΜΑ: Το φως όταν πέφτει σε λείες επιφάνειες ανακλάται.

Πειράματα
1. Γνωριμία με την ανάκλαση και τη διάθλαση.
2. Ανάκλαση με άλλο τρόπο.
3.
Οι καθρέπτες δεν δείχνουν ποτέ την αλήθεια.

Πείραμα 1: Γνωριμία με την ανάκλαση και τη διάθλαση.

Υλικά: Ένα κουτί από χαρτόνι (παπουτσιών), ένας φακός, ένα τετράγωνο χαρτονάκι, μαύρο χρώμα, ένα ποτήρι νερό, λίγο γάλα, ένα καθρεφτάκι, ένα τασάκι, ένα τσιγάρο, λίγη κόλα.

Εκτέλεση: Το πείραμα εκτελείται σε σκοτεινό χώρο. Στο πλάι του κουτιού δημιουργούμε ένα μεγάλο άνοιγμα για να μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Βάφουμε το κουτί στο εσωτερικό του με μαύρο χρώμα και στερεώνουμε με κόλλα τον καθρέφτη, ώστε να σχηματίζει γωνία 450 με την βάση του κουτιού. Στο μπροστινό τμήμα του κουτιού ανοίγουμε ακόμη ένα μικρότερο "παράθυρο" όπου κολλάμε το μικρό χαρτονάκι στο οποίο προηγουμένως φροντίσαμε να ανοίξουμε τρεις-τέσσερεις τρύπες με κάποιο μολύβι. Η "συσκευή" είναι έτοιμη και μας περιμένει. Τοποθετούμε ένα αναμμένο τσιγάρο στο τασάκι που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού (το κάπνισμα...βλάπτει σοβαρά την υγεία). Κλείνουμε τα φώτα του δωματίου και με το φακό στέλνουμε φως μέσα από τις τρύπες στο εσωτερικό του κουτιού. Παρατηρούμε την πορεία των ακτινών καθώς αυτές ανακλώνται στον καθρέφτη. Για να παρατηρήσουμε την διάθλαση παρεμβάλουμε στην πορεία του φωτός μέσα στο κουτί ένα ποτήρι με νερό στο οποίο διαλύσαμε μερικές σταγόνες γάλα.
Παρατήρηση: Το φαινόμενο παρατηρείται συχνά σε σκοτεινές αίθουσες (κινηματογράφοι, Disco κλπ) όταν φωτεινές δέσμες προβολέων διασχίζουν την αίθουσα στην οποία αιωρούνται συνήθως καπνοί, σκόνες κλπ.

Συμπεραίνουμε: Όταν το φως συναντήσει κάποια λεία επιφάνεια ανακλάται, ενώ όταν μπει σε διαφορετικό υλικό αλλάζει κατεύθυνση.