Κεφάλαιο 3: Θερμότητα

Σελίδα 100 από 106

Περιεχόμενα
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Θερμότητα: Διάδοση της θερμότητας

Διάδοση της θερμότητας με μεταφορά

2ο ΘΕΜΑ: Η θερμότητα στα αέρια διαδίδεται με μεταφορά.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
1. Ας ανιχνεύσουμε τα ρεύματα αέρος στο δωμάτιο μας ή στην τάξη μας που έχουμε θερμάνει μ' ένα καλοριφέρ ή με μια σόμπα.


Ερωτήσεις

Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι...

Τυπικό παράδειγμα διάδοσης της θερμότητας με μεταφορά έχουμε στην κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ). Το νερό θερμαίνεται μέσα στο λέβητα και με τις σωληνώσεις κυκλοφορεί στους διάφορους ορόφους της οικίας. Όταν η κυκλοφορία του νερού δεν είναι επαρκής ενισχύεται με κυκλοφορητή (αντλία).

Με φυσική μεταφορά θερμαίνεται το σύνολο του αέρα ενός δωματίου, μέσα στο οποίο υπάρχει θερμαντικό σώμα.

Όταν χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα ή αερόθερμο προκαλούμε βεβιασμένα την κυκλοφορία του αέρα.

Στους ωκεανούς συναντούμε τα θαλάσσια ρεύματα που δεν είναι τίποτα άλλο από μετακινήσεις τεράστιας ποσότητας νερού από τις θερμές τροπικές περιοχές προς στις ψυχρές. Το θερμό ρεύμα του κόλπου του Μεξικού π.χ. ξεκινάει από τον κόλπο του Μεξικού και φτάνει ως τις ακτές της βόρειας Ευρώπης μετριάζοντας το κρύο του χειμώνα.

Αν εμποδιστεί η κυκλοφορία του αέρα τότε αυτός γίνεται θερμικά μονωτής. Εφαρμογή αυτού αποτελεί η χρησιμοποίηση των μάλλινων υφασμάτων, του φελλού κ.λ.π.

Πολλές φορές που οι άνθρωποι, εξ αιτίας του επαγγέλματός τους, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους π.χ. θερμαστές πλοίων, το καλοκαίρι φορούν μάλλινες κάλτσες γιατί έτσι δημιουργούν μονωτικό στρώμα αέρα.

Στη μεταφορά θερμότητας με ρεύματα στηρίζεται και η λειτουργία της καμινάδας. Μόλις η αέρια στήλη της καμινάδας θερμανθεί κινείται προς τα πάνω παρασύροντας και τον καπνό.