Κεφάλαιο 3: Θερμότητα

Σελίδα 78 από 106

Περιεχόμενα
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Θερμότητα: Θερμιδομετρία

2ο ΘΕΜΑ: Η θερμοκρασία ενός σώματος αυξάνεται ή ελαττώνεται ανάλογα με τα ποσά της θερμότητας που απορροφά ή προσφέρει αντίστοιχα.

Πειράματα

1. Ας θερμάνουμε το νερό και ας παρατηρήσουμε την μεταβολή της θερμοκρασίας του.


Πείραμα 1: Ας θερμάνουμε το νερό και ας παρατηρήσουμε την μεταβολή της θερμοκρασίας του.

Υλικά: Ένα μεταλλικό κουτί, νερό, ένα θερμόμετρο, ένα κουταλάκι, ένα ρολόι με δείκτη δευτερολέπτων, ένα ηλεκτρικό μάτι, ένα ξύλινο μανταλάκι, ένα στυλό, ένα φύλλο χαρτί.

Εκτέλεση: Ανάβουμε το ηλεκτρικό μάτι και το αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί. Γεμίζουμε το κουτί με νερό (λίγο πιο κάτω από τα χείλη). Μετρούμε τη θερμοκρασία του και την σημειώνουμε στο χαρτί. Με το ρολόι κρατάμε το χρόνο και τον σημειώνουμε. Αυτή είναι η αρχή του χρόνου. Βάζουμε το κουτί πάνω στο μάτι και κρατάμε με το ξύλινο μανταλάκι το θερμόμετρο. Μετά από 2 λεπτά (τα μετράμε με το ρολόι) παίρνουμε την ένδειξη του θερμομέτρου και τη σημειώνουμε. Με το κουταλάκι ανακατεύουμε το νερό, ώστε η θερμότητα να μεταφέρεται παντού το ίδιο. Συνεχίζουμε να μετρούμε την θερμοκρασία κάθε 2 λεπτά και να γράφουμε τις μετρήσεις.Tι παρατηρείτε;
Mε κάθε μέτρηση που κάνουμε η θερμοκρασία αυξήθηκε περίπου κατά το ίδιο ποσό;

Συμπεραίνουμε: Για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός σώματος κατά 1 oC χρειάζεται ένα ορισμένο ποσό θερμότητας, κατά προσέγγιση το ίδιο σ' όποια θερμοκρασία και αν βρίσκεται το σώμα.

Παρατηρήσεις:
1) Η ροή της θερμότητας πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο σταθερή γι' αυτό προτείνουμε και ηλεκτρικό μάτι (είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε σε κάθε λεπτό της ώρας να δίνει το ίδιο ποσό θερμότητας). Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό μάτι καλό είναι να χρησιμοποιείται γκαζάκι με καινούργια φιάλη.

2) Πιθανόν να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στις ενδείξεις, αν η ανάγνωση των μετρήσεων δεν γίνει σωστά, αν υπάρχουν απώλειες θερμότητας κ.λ.π.