Κεφάλαιο 3: Θερμότητα

Σελίδα 61 από 106

Περιεχόμενα
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Θερμότητα: Η θερμότητα μεταβάλλει την κατάσταση των σωμάτων

Εξαέρωση: βρασμός

1ο ΘΕΜΑ: α) Το κάθε υγρό αρχίζει να βράζει σε μια ορισμένη θερμοκρασία που εξαρτάται από την φύση του (για δεδομένη εξωτερική πίεση),
β) Όση ώρα βράζει η θερμοκρασία του είναι σταθερή,
γ) Η θερμότητα που απορροφάται κατά την διάρκεια του βρασμού ξοδεύεται για να μεταβεί από την υγρά φάση στην αέρια.

Πειράματα
1. Το κάθε υγρό έχει τον δικό του ρυθμό.

Πείραμα 1: Το κάθε υγρό έχει τον δικό του ρυθμό.

Υλικά:
Μια σφαιρική γυάλινη (pyrex) φιάλη ή ένα μεταλλικό κουτί (π.χ. από κονσέρβα), ένα θερμόμετρο, νερό, αλάτι, λάδι, ένα γκαζάκι ή ένα ηλεκτρικό μάτι, χαρτί και μολύβι.

Εκτέλεση:
1) Παίρνουμε την σφαιρική φιάλη και βάζουμε μέσα το νερό και το θερμόμετρο. Θερμαίνουμε την φιάλη και παρατηρούμε τις ενδείξεις του θερμομέτρου.
Τι παρατηρείτε; Η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Σημειώστε την θερμοκρασία που το νερό αρχίζει να βράζει.
Κατά την διάρκεια του βρασμού η θερμοκρασία ανεβαίνει; Σημειώστε τις παρατηρήσεις σας.
2) Ρίχνουμε μέσα στο νερό μια κουταλιά αλάτι. Τι παρατηρείτε τώρα;
Προς στιγμή σταματάει ο βρασμός ενώ η θερμοκρασία ανέρχεται για να σταθεροποιηθεί σε ένα καινούργιο σημείο την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Σημειώστε την καινούργια αυτή θερμοκρασία.

3) Βάζουμε τώρα μέσα στην φιάλη το λάδι και το θερμόμετρο και θερμαίνουμε την φιάλη.



Παρατηρείστε τις ενδείξεις του θερμομέτρου. Σε ποια θερμοκρασία αρχίζει να βράζει το λάδι; Κρατήστε αυτή την θερμοκρασία
Τι συμπεράσματα βγάζετε;
Βράζουν όλα τα σώματα στην ίδια θερμοκρασία;

Συμπεραίνουμε:
1) Η θερμοκρασία ανέρχεται μέχρι το υγρό να αρχίσει να βράζει.

2) Όση ώρα το υγρό βράζει, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Η σταθερή αυτή θερμοκρασία είναι χαρακτηριστική για κάθε υγρό και λέγεται θερμοκρασία βρασμού ή σημείο ζέσεως.

3) Στο βρασμό όλη η θερμότητα που παρέχει η πηγή χρησιμοποιείται για την μετατροπή του νερού σε αέριο (λανθάνουσα θερμότητα).

Σημείωση: Αν ο βρασμός γίνεται υπό εξωτερική πίεση 1Atm,το σημείο ζέσεως λέγεται κανονικό .