Κεφάλαιο 3: Θερμότητα

Σελίδα 45 από 106

Περιεχόμενα
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Θερμότητα: Η θερμότητα μεταβάλλει την κατάσταση των σωμάτων

Tήξη και πήξη

2ο ΘΕΜΑ: Η θερμοκρασία που αρχίζει να λιώνει ένα σώμα είναι διαφορετική για το κάθε σώμα και εξαρτάται από την φύση του.

Πειράματα

1. Το κάθε υλικό έχει τον δικό του ρυθμό.

Πείραμα 1: Το κάθε υλικό έχει τον δικό του ρυθμό.

Υλικά:
Τρία μεταλλικά κουτιά (π.χ. από άδειες κονσέρβες), ένα κομμάτι βούτυρο (από ψυγείο), παγάκια, ένα κομμάτι από κερί, ένα ηλεκτρικό μάτι, ένα θερμόμετρο, ένα στυλό, ένα χαρτί.

Εκτέλεση: Ανάβουμε το ηλεκτρικό μάτι και τοποθετούμε το βούτυρο, τα παγάκια, το κερί, σε κάθε ένα από τα μεταλλικά κουτιά αντίστοιχα. Βάζουμε πάνω στο ηλεκτρικό μάτι το πρώτο κουτί με το βούτυρο. Μόλις αρχίσει το βούτυρο να λιώνει, με το θερμόμετρο μετρούμε την θερμοκρασία του και την σημειώνουμε στο χαρτί.Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για τα παγάκια και για το κερί. Συγκρίνουμε τις τρεις θερμοκρασίες που έχουμε σημειώσει. Είναι οι ίδιες;

Συμπεράσματα: Το κάθε υλικό έχει διαφορετική θερμοκρασία τήξης. H θερμοκρασία αυτή λέγεται θερμοκρασία τήξης ή σημείο τήξης.

Παρατηρήσεις:
1) Αντί για βούτυρο, κερί, παγάκια, μπορεί να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε άλλο στερεό. Όλα τα στερεά θερμαινόμενα μετατρέπονται σε υγρά εκτός από αυτά που κατά την θέρμανσή τους παθαίνουν χημική αλλοίωση (ένα τέτοιο υλικό είναι το μάρμαρο) ή μετατρέπονται κατ' ευθείαν σε αέρια.

2) Η παροχή της θερμότητας πρέπει να είναι σταθερή. Ισχύουν τα ίδια με το προηγούμενο πείραμα.