Κεφάλαιο 3: Θερμότητα

Σελίδα 28 από 106

Περιεχόμενα
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Θερμότητα: Θερμική διαστολή των σωμάτων

Διαστολή υγρών

4ο ΘΕΜΑ: Ανωμαλία διαστολής του νερού.

Πειράματα
1. Το νερό ακολουθεί τον δικό του ρυθμό.

2. Ο πάγος επιπλέει.

Ερωτήσεις

Γνωρίζετε ότι...


Πείραμα 1: Το νερό ακολουθεί τον δικό του ρυθμό.

Υλικά:
Μια λεκάνη, πολλά παγάκια (χαμηλής θερμοκρασίας π.χ. -15 oC), αλάτι, μια σφαιρική φιάλη, ένα πώμα με δυο τρύπες, ένα θερμόμετρο, ένα λεπτό μακρύ γυάλινο σωλήνα, ένα μαρκαδόρο.

Εκτέλεση: Παίρνουμε την σφαιρική φιάλη και την γεμίζουμε με νερό. Πωματίζουμε την φιάλη με το πώμα με τις δυο τρύπες, μέσα από την μια τρύπα περνούμε το θερμόμετρο και από την άλλη τον λεπτό σωλήνα με τα δύο άκρα τους να βυθίζονται στο νερό. Σημειώστε με τον μαρκαδόρο τη θέση που βρίσκεται το νερό μέσα στο σωλήνα.



Τοποθετούμε το σύστημα μέσα στη λεκάνη που έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει τα παγάκια με μπόλικο αλάτι. Αρχίστε να παρατηρείτε την θερμοκρασία του νερού της φιάλης κοιτάζοντας το θερμόμετρο. Από θερμοκρασία περιβάλλοντος που είναι αρχικά, αρχίζει να μειώνεται, με παράλληλη μείωση του όγκου πράγμα που φαίνεται στο λεπτό σωλήνα (η στάθμη κατεβαίνει). Η συστολή αυτή του νερού συνεχίζεται μέχρι το θερμόμετρο να δείξει +4 oC. Σημειώνουμε με τον μαρκαδόρο την νέα στάθμη του νερού στον τριχοειδή σωλήνα. Η θερμοκρασία όμως κατεβαίνει περισσότερο. Παρατηρήστε τώρα τη στάθμη του νερού στον τριχοειδή σωλήνα. Το νερό ανεβαίνει. Ενώ δηλ. η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από τους +4 oC το νερό διαστέλλεται αντί να συστέλλεται.

Συμπεράσματα: Το νερό παρουσιάζει μια ανωμαλία στη διαστολή του. Στους +4 oC έχει τον μικρότερο όγκο.

Παρατηρήσεις:
1. Το πείραμα δεν είναι εύκολο.

2. Απαιτείται αρκετή ποσότητα από παγάκια.

3. Η σφαιρική φιάλη να είναι αρκετά μεγάλη.

4. Ο σωλήνας να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτός.