Κεφάλαιο 3: Θερμότητα

Σελίδα 20 από 106

Περιεχόμενα
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Θερμότητα: Θερμική διαστολή των σωμάτων

Διαστολή στερεών

2ο ΘΕΜΑ: Αν η διαστολή εμποδιστεί προκαλείται παραμόρφωση.

Πειράματα

1. Ας παραμορφώσουμε ένα σύρμα δίχως να το αγγίξουμε.

Ερωτήσεις

Κατασκευές
1. Ας φτιάξουμε μια τραμπάλα.

2. Ας φτιάξουμε ένα διμεταλλικό έλασμα.

Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι...

1. Πολλές γέφυρες στηρίζονται σταθερά μόνο από τη μια πλευρά ενώ από την άλλη στηρίζονται πάνω σε κυλίνδρους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταβληθεί το μήκος της γέφυρας, κατά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, χωρίς να δημιουργούνται επικίνδυνες τάσεις.2. Οι σιδηροτροχιές στις σιδηροδρομικές γραμμές δεν τοποθετούνται ποτέ πολύ κοντά, κολλητές, αλλά αφήνεται πάντα ανάμεσά τους ένα μικρό κενό, γιατί αλλιώς, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα θα στράβωναν και θα γινόταν αιτία φοβερών δυστυχημάτων (1km σιδηροτροχιάς διαστέλλεται το καλοκαίρι περισσότερο από μισό μέτρο).

3. Το καουτσούκ όταν θερμαίνεται συστέλλεται (αυτό συμβαίνει γιατί έχει αρνητικό συντελεστή γραμμικής διαστολής).

4. Ο σίδηρος και το σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ) έχουν τον ίδιο θερμικό συντελεστή και για αυτό χρησιμοποιείται στις οικοδομές χωρίς να έχουμε επικίνδυνες στρεβλώσεις.

5. Στους ηλεκτρικούς λαμπτήρες που έχουμε συγκόλληση γυαλιού και μετάλλου πρέπει το γυαλί και το μέταλλο να έχουν τον ίδιο συντελεστή θερμικής διαστολής έτσι ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

6. Οι κανόνες ακριβείας και τα πρότυπα μέτρα κατασκευάζονται από υλικά που οι διαστάσεις τους ελάχιστα μόνο να επηρεάζονται από τις θερμικές μεταβολές. Τέτοια υλικά είναι το κράμα invar και ο χαλαζίας.

7. Η θερμότητα επιμηκύνει τα μεταλλικά εκκρεμή των παλιών ρολογιών των τοίχων, τις ζεστές εποχές και αν δεν διορθωθούν δείχνουν ώρα με καθυστέρηση.