Κεφάλαιο 4: Ύλη και ενέργεια
Περιεχόμενα

Σελίδα 50 από 56

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Ύλη και ενέργεια: Ενέργεια

3ο ΘΕΜΑ: Στα διάφορα φαινόμενα έχουμε μετατροπές των διαφόρων μορφών ενέργειας σε άλλες.

Πειράματα
1. Ας γνωρίσουμε τις διάφορες μορφές ενέργειας.
2. Πάρτε ηλεκτρική ενέργεια από τη βρύση.
3. Μορφές μηχανικής ενέργειας (1).
4. Μορφές μηχανικής ενέργειας (2).
5. Ένα πρωτότυπο "πυροβόλο".

Ερωτήσεις

Κατασκευές

1. Κατασκευάστε ένα "αυτοκινούμενο" κονσερβοκούτι.
2. Πάρτε ηλεκτρική ενέργεια από ...μισό κιλό λεμόνια.
3. Η αιολική ενέργεια "παιχνίδι" στα χέρια σας.
4. Βάλτε τον ήλιο να ψήσει το αυγό σας.

Ένας τρόπος για να παίρνουμε ηλεκτρική ενέργεια.

Γνωρίζετε ότι...


Γνωρίζετε ότι...

Η ελευθερούμενη ισχύς των καταρρακτών του ποταμού Ζαμβέζη της Αφρικής ισοδυναμεί με την ενέργεια που ελευθερώνεται από 2 εκατομμύρια ίππους σε κάθε λεπτό;

Η κρυμμένη ενέργεια των Ηφαιστείων είναι τρομακτική. Κατά την έκρηξη του ηφαιστείου "Κιλαουέα ίκι" της Χαβάης το 1959 μερικοί πίδακες με ρευστό μάγμα εκτινάχθηκαν μέχρι 500 μέτρα ύψος. Τόση λάβα ξεχύθηκε από τον πυρήνα, ώστε η λίμνη που σχηματίσθηκε θα χρειασθεί ένα αιώνα για να κρυώσει.

Οι εκρήξεις πολλών ηφαιστείων επισκιάζουν σε απελευθερούμενη ενέργεια ακόμη και τις πυρηνικές εκρήξεις. (Σημείωση: Οι δεύτερες βέβαια έχουν τρομακτικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους οργανισμούς). Όταν το 1883 εξερράγη το "Κρακατάου" στον Ειρηνικό εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο βουνό, γκρεμίστηκαν τοίχοι σε απόσταση 160 χιλιομέτρων, το παλιρροιακό κύμα που δημιουργήθηκε σκότωσε 36000 ανθρώπους και ο ορυμαγδός της τρομερής εκρήξεως ακούστηκε 5000 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Ήλιος μας είναι ένας τεράστιος ατομικός αντιδραστήρας που μετατρέπει τη μάζα σε ενέργεια. Κάθε δευτερόλεπτο 657 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου μετατρέπονται σε 653 εκατομμύρια τόνους αερίου ηλίου. Τα 4 εκατομμύρια τόνοι που λείπουν διαχέονται στο διάστημα σαν ενέργεια. Η Γη δέχεται μόνο το 1/2.000.000.000 της ενέργειας αυτής, που είναι όμως αρκετή για να λιώσει, σ' ένα έτος, ένα στρώμα πάγου ύψους 37 μέτρων, σ' ολόκληρη την επιφάνειά της.

Κάθε χρόνο καταστρέφονται στη χώρα μας από σεισμούς 2000 τεχνικές κατασκευές, 5000 παθαίνουν διάφορες βλάβες και το συνολικό οικονομικό κόστος υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές.