Κεφάλαιο 1: Φως
Περιεχόμενα

Σελίδα 40 από 40

Προηγούμενη Σελίδα
Φως:Ανάκλαση,Διάθλαση,Απορρόφηση

4ο ΘΕΜΑ: Το φως δεν απορροφάται το ίδιο από όλα τα υλικά. Τα μαύρα απορροφούν πολύ περισσότερο φως από τα λευκά σώματα.

Ερωτήσεις

Κατασκευές
1. Στείλτε τον ήλιο σε ένα σκοτεινό εσωτερικό δωμάτιο.
2. "Βάψτε" δίχως μπογιές.
3. Ας δημιουργήσουμε το γαλάζιο του ουρανού.
4. Στείλτε τον ήλιο σε ένα σκοτεινό εσωτερικό δωμάτιο.
5. Ανακαλύψτε έναν έξυπνο τρόπο ζωγραφικής.
6. Κατασκευάστε ένα απλό και αποτελεσματικό μικροσκόπιο.
7. Φτιάξτε μια φιάλη για πειράματα διάθλασης.
8. Παίξτε με δύο καθρέπτες και ένα κερί.

Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι...

Βλέπουμε τον ήλιο αρκετά λεπτά μετά από την πραγματική του Δύση. Και αυτό γιατί καθώς οι ακτίνες του εισέρχονται πλάγια στην ατμόσφαιρα που είναι πυκνότερη από το υπόλοιπο διάστημα εκτρέπονται με αποτέλεσμα να φθάνουν στο μάτι μας.



Αν βρισκόσαστε στο διάστημα με τον ήλιο πίσω σας ολόλαμπρο θα τα βλέπατε όλα ...μαύρα. Κι αυτό γιατί οι ακτίνες του φωτός που διαδίδονται ευθύγραμμα δεν θα συναντούσαν γύρω σας σώματα ύλης στα οποία θα μπορούσαν να ανακλαστούν και να πέσουν στη συνέχεια στα μάτια σας.

Το ηλιοβασίλεμα ο ήλιος φαίνεται κόκκινος γιατί καθώς οι ακτίνες του πέφτουν πλάγια διανύουν μεγαλύτερη απόσταση μέσα στα "παχιά" στρώματα της ατμόσφαιρας. Αυτό έχει σαν συνέπεια ακτινοβολίες μικρών συχνοτήτων, όπως οι ερυθρές που έχουν μεγαλύτερη διαπερατότητα, να μπορούν να φθάνουν στα μάτια μας διαχεόμενες στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα ο ήλιος και ο ουρανός να χρωματίζονται κόκκινα. Ενώ το μεσημέρι που διανύουν μικρότερη απόσταση στην ατμόσφαιρα διαχέονται οι κυανές με αποτέλεσμα να υπερισχύει το χρώμα τους και ο ουρανός να φαίνεται γαλάζιος και ο ήλιος κίτρινος.

Αντιλαμβανόμαστε το κίτρινο χρώμα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ' ότι τα άλλα χρώματα. Ίσως γι' αυτό το λόγο σε πολλές χώρες του κόσμου τα ταξί είναι κίτρινα, ώστε να διακρίνονται από μακριά.

Διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουμε ηλιακά εγκαύματα όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία στην αμμώδη παραλία παρά στο γρασίδι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι στην άμμο, μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας ανακλάται και ξαναπέφτει στο σώμα μας. Επίσης συντελεί και η πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία της άμμου.

Δεν θα πρέπει να κάνετε ηλιοθεραπεία μόλις βγείτε από τη θάλασσα αν προηγουμένως δεν έχετε σκουπιστεί. Τα σταγονίδια του νερού θα δράσουν σαν μικροί φακοί, θα συγκεντρώσουν το φως και θα προκαλέσουν μικρά μελανά σημάδια στο δέρμα.

Και μερικές οφθαλμαπάτες.
Δείτε τα σχήματα που ακολουθούν και απαντείστε:

α. σχήμα: Ποιο τόξο έχει μεγαλύτερο μήκος; Το επάνω ή το κάτω;
β. σχήμα: Ποια διαγώνιος είναι μεγαλύτερη; Η δεξιά ή η αριστερή;



Η αφή της Ολημπιακής φλόγας δεν γίνεται με μηχανικά μέσα, αλλά με ένα κοίλο κάτοπτρο όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα.