Κεφάλαιο 1: Φως
Περιεχόμενα

Σελίδα 24 από 40

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
Φως:Ανάκλαση,Διάθλαση,Απορρόφηση

2ο ΘΕΜΑ: Το χρώμα των αδιαφανών αντικειμένων είναι αυτό που δεν απορροφούν, ενώ το χρώμα των διαφανών αντικειμένων είναι αυτό που αφήνουν να περάσει μέσα τους.

Πειράματα
1. Η εξαφάνιση των χρωματιστών κύκλων.

Εισαγωγή

Φανταστείτε τώρα ότι ένα ηλιόλουστο πρωινό θαυμάζετε το υπέροχο κόκκινο χρώμα ενός τριαντάφυλλου. Ξέρετε γιατί βλέπετε το κόκκινο τριαντάφυλλο; Γιατί το φως που πέφτει επάνω του κατά ένα μέρος ανακλάται και προσβάλει τα μάτια σας. Το υπόλοιπο μέρος του φωτός απορροφάται από το τριαντάφυλλο και το ... θερμαίνει. Εδώ είναι σίγουρο ότι θα προβάλετε την πρώτη σας απoρία.

Και τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η ανάκλαση και το σώμα απορροφούσε όλο το φως; Τότε θα βλέπατε εμπρός σας έvα... κατάμαυρο τριαντάφυλλο. Κι αν ανακλούσε όλο το φως; Τότε το τριαντάφυλλό θα ήταν άχρωμo σαν το καθαρό νερό. Περίεργο φαινόμενο, αλήθεια. Ήδη όμως μας έρχεται στο νου νέο ερώτημα. Γιατί το τριαντάφυλλο μας είναι κόκκινο και δεν είναι κίτρινο, ή σύκο όπως κάποια άλλα τριαντάφυλλα; Είχαμε αναφέρει στην πρώτη ενότητα ότι το λευκό φως, όπως το ηλιακό, είναι μίγμα από ακτινοβολίες πολλών χρωμάτων (χρώματα της ίριδας). Μπορούμε να παρομοιάσουμε τα διάφορα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα σώματα που βλέπουμε με "φίλτρα". Τα "φίλτρα" αυτά δεσμεύουν εκλεκτικά κάποιες ακτινοβολίες και αφήνουν να περάσουν μέσα τους, (διαφανή), ή να ανακλαστούν, (αδιαφανή) κάποιες άλλες.

Όταν η ακτινοβολία που περνάει από ένα διαφανές σώμα ή ανακλάται από ένα αδιαφανές έχει συχνότητες που αντιστοιχούν στο κόκκινο χρώμα τότε το σώμα αυτό το βλέπουμε κόκκινο. Όλα τα τριαντάφυλλα, λοιπόν, επειδή δεν αποτελούνται από το ίδιο ακριβώς υλικό, δεν αντανακλούν και την ίδια ακτινοβολία. Αποτέλεσμα η θαυμάσια πολυχρωμία ενός τριανταφυλλόκηπου. (Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ανάπτυξη του θέματος "χρώμα" έγινε με απλουστευμένο τρόπο, δίχως περαιτέρω εμβάθυνση).