Περιεχόμενα

Χαιρετισμός του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης καθηγητή κ. Γ. Τρούλη

 

Εκ μέρους του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχω την τιμή και την ευχαρίστηση να σας καλωσορίσω στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο, όπου η Κρητική φύση φόρεσε τα καλύτερά της για να σας υποδεχτεί.

Θεωρώ περιττό να τονίσω πόσο ενδιαφέρει το Τμήμα μας το θέμα του Συνεδρίου σας «Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση». Και τούτο γιατί η Παιδαγωγική, ως Επιστήμη διαμεσολάβησης μεταξύ του αναπτυσσόμενου ανθρώπου και του κόσμου (φυσικού και ανθρώπινου), βρίσκει την πιο στέρεη βάση της στα φαινόμενα της φύσης και της ζωής, για να στηρίξει τις όποιες επιδράσεις της στην αφύπνιση των γνωστικών λειτουργιών των μαθητών, ώστε να γίνουν ικανοί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής.

Η παιδαγωγική, ιδιαίτερα στην πρακτική –την εφαρμοσμένη μορφή της, δεν λησμονά πως, ο homo sapiens αποτελεί εξέλιξη του homo faber, και πως από την συσχέτιση του παιδιού με τον κόσμο των εργαλείων και των υλικών δομείται η σκέψη και γίνεται ο νους του σκεπτόμενος.

Γι’ αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων μας να ετοιμάσουμε το δάσκαλο που θα αναλάβει αυτό το έργο.

Η πλούσια θεματική του Συνεδρίου σε συνδυασμό με τους άξιους εισηγητές των διαφόρων θεμάτων, είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσουν όλες τις πτυχές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και της Εφαρμογής των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου διδακτικού τοπίου στη χώρα μας. Γι’ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που αφήσατε στη μέση τις διακοπές σας για να λάβετε μέρος σ’ αυτό το Συνέδριο. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, το συνάδελφο κ. Μιχαηλίδη και όλους τους συνεργάτες του, για τον κόπο που κατέβαλαν να το οργανώσουν άψογα.

Λυπούμαι μόνο γιατί, λόγω διακοπών, δεν παρευρίσκονται αρκετοί φοιτητές και συνάδελφοι του Τμήματος να το παρακολουθήσουν.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και ευχάριστη διαμονή στο Ρέθυμνο.

 

Ρέθυμνο 9-5-2002

Γ. Μ. Τρούλης

Καθηγητής

Πρόεδρος Π.Τ.Δ.Ε.

 

Περιεχόμενα